Home Idei Proiect original. Habitat ZOO inspirat de arhitectura lui Gaudi (Video)

Proiect original. Habitat ZOO inspirat de arhitectura lui Gaudi (Video)

1628
0
SHARE

Din toate punctele de vedere, Gaudi reprezinta un brand al Barcelonei, capitala Cataloniei fiind un adevarat loc de pelerinaj pentru cei care doresc sa isi scalde privirea cu operele lasate in urma de celebrul arhitect.

Insa, inaugurarea partiala a Gradinii Zoologice din Ramnicu Valcea ar putea sa lase cu gura cascata orice peisagist din Europa, stilul arhitectural imaginat de catalan regasindu-se discret in amenajarea habitatului pentru unele dintre animalele gazduite aici.

Omul cu aceasta vizoine originala este Laurentiu Trasca, directorul general al firmei de constructii Loreman SRL, iar ideea sa are menirea de a face din Zoo Ramnicu Valcea un punct de interes pentru turisti. Acesta pre sa fie si punctul forte in proiectul de modernizare initiat de Primaria Ramnicu Valcea, care a alocat peste 100.000 euro in investitia derulata in parteneriat cu Loreman SRL.

Rep: Ce reprezinta aceasta abordare noua in materie de design si peisagistica?

L.T.: Firma pe care  conduc este specializata in abordarea conceptului Formalibre, inspirat de arhitectura lui Gaudi, iar proiectul Zoo Ramnicu Valcea a fost o provocare in adevaratul sens al cuvantului pentru ca a trebuit sa realizam structuri menite sa redea o forma cat mai apropiata de habitatul natural al acestor animale.

In acelasi timp, am imbunatatit aspectul vizual pentru vizitatori si acestia se vor simti mult mai bine integrati in atmosfera prin replicarea unor motive naturale din tarcuri in zonele amenajate pentru public.

Rep: In ce stadiu se afla acum lucrarile de modernizare si cand se preconizeaza ca vor putea fi admirate de public?

L.T.: Cred ca in 2-3 saptamani suntem gata de o inaugurare partiala. Noi am efectuat lucrari pe un perimetru care deserveste doar 30% din spatiul ocupat de Gradina Zoologica. Am inceput de acum 6 luni si, practic, am, lucrat aproape zi si noapte pentru a duce la bun sfarsit acest proiect.

Rep: Care au fost provocarile unui proiect de acest tip?

L.T.: A trebuit sa ne adaptam reliefului zonei si sa venim cu unele artificii tehnice pentru a crea spatii adecvate pentru animale. Leii beneficiaza acum de o grota amenajata pentru joaca si relaxare in timpul zilelor caniculare, jaguarii au, de asemenea, un spatiu de joaca mai generos, bazinele pentru ursi si tigri au fost marite pentru a creste gradul de confort.

Nu vreau sa ma laud, dar acest tip de amenajare in incinta unei gradini zoologice este unic in Romania si, la nivel european, are doar o replica in Gradina Zoologica din Viena. Tehnologia folosita ne-a permis sa redam cat mai mult din mediul natural al acestor animale, iar confortul locatarilor permanenti ai Gradinii Zooologice a fost crescut prin izolarea fiecarui spatiu dedicat familiilor de animale de celelalte zone populate cu salbaticiuni.

Rep: Vorbim de animale exotice, care chiar si dupa aclimatizare, pot reactiona diferit la clima de la noi. Cum ati rezolvat aceasta problema?

L.T.: Este aceeasi tehnologie pe care o folosim la casele consruite de Loreman dupa conceptul Formalibre. Acest tip de locuinta este definit de eficienta termica si, de asemenea, adaposturile animalelor beneficiaza izolatia necesara pentru intretinerea climatului potrivit.

Leii au testat deja spatiul destinat lor si se simt grozav acolo, la fel ca si alte perechi de animale care au fost introduse in noile tarcuri. Sunt convins ca si pentru public, Zoo Ramnicu Valcea va reprezenta o surpriza. Practic, vorbim de un concept in amenajarea unui astfel de spatiu, iar eu, ca valcean, ma simt mandru ca am putut transpune in practica cest proiect. Ma bucur si ca am gasit intelegere din partea conducerii Primariei pentru a edifica aceste lucrari in forma actuala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here