Home Companii Romania- Slovenia, relatie dezechilibrata. CCIR militeaza pentru proiecte comune

Romania- Slovenia, relatie dezechilibrata. CCIR militeaza pentru proiecte comune

524
0
SHARE

Concluziile Forumului de afaceri Romania-Slovenia, organizat luni, 27 noiembrie, de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in parteneriat cu institutia similara din Slovenia, nu sunt deloc imbucuratoare.

Desi volumul schimburilor comerciale intre cele doua tari a atins anul trecut valoarea de 773 milioane euro, dezechilibrul in ceea ce priveste prezenta firmelor romanesti pe piata slovena, comparativ cu cele din Slovenia pe piata din Romania, este mai mult decat evident.

Statisticile noastre arata ca exista 233 companii slovene in Romania si doar 80 de companii romanesti care opereaza in Slovenia, iar acest aspect demonstreaza un mare dezechilibru, motiv pentru care imi incurajez colegii sa faca tot posibilul pentru a indrepta aceste cifre în viitor. Comparabil cu potentialul care exista, aceste cifre sunt intr-adevar mici”, s-a vazut nevoit sa remarce ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, prezent la evenimentul gazduit de CCIR.

De altfel, avantajul detinut de partenerii comerciali sloveni a fost evidentiat si de Ante Milevoj, Directorul Camerei de Comerț și Industrie a Sloveniei, care nu a ezitat sa aminteasca faptul ca actuala crestere economica a tarii sale, de 4,5%, se bazeaza in special pe evolutia sectorului industrial si pe o crestere constanta a exporturilor.

Vestea bună este că economia Sloveniei este într-o formă excelentă. Anul acesta ne așteptăm la o creștere economică de 4,5%, motoarele principale ale economiei noastre se bazează pe industrie, dar mai ales pe export. (…) Dacă acordăm atenție statisticilor, sunt mii de companii slovene care fac afaceri în România, parte dintre aceste companii fiind prezente la acest Forum economic”, a precizat acesta.

Gazda evenimentului, Lazar Comanescu, consilier pe afaceri externe al președintelui CCIR , se arata increzator ca Romania ar putea recupera o parte din decalajul inregistrat in relatiile comerciale cu Slovenia prin lansarea unor proiecte comune ale companiilor din cele doua tari.

Forumul de astazi este parte a diplomatiei economice si sunt convins ca va aduce o reala contributie la cooperarea economica dintre Slovenia si Romania. Consider ca inca nu am atins potentialul real al acestei relatii bilaterale. Exista oportunitati uriase pentru oamenii de afaceri romani si sloveni in identificarea de proiecte comune”, afirma Lazar Comanescu.

Delegatia slovena, condusa de catre Ministrul Afacerilor Externe al Sloveniei, Karl Erjavec,  are in componenta sa companii relevante din domenii precum: aparare, agricultura, metalurgie, IT, comunicatii, logistica sau productia de mase plastice pentru industria auto si uz casnic. In acelasi timp insa, reprezentantii CCIR cred ca un punct de plecare in dezvoltarea unor afaceri comune il poate reprezenta potentialul agricol al Romaniei, Slovenia fiind o tara acoperita in proportie de 70% de paduri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here