Home Companii Cresterea economica a Romaniei, intretinuta de un consum de tip “Black Friday”...

Cresterea economica a Romaniei, intretinuta de un consum de tip “Black Friday” – Analiza

933
0
SHARE

Comisia Nationala de Prognoza a avansat un nivel de crestere economica de 6,1% pe anul in curs, lucru in masura sa genereze diverse emotii atat in randul sustinatorilor consumului ca marca a bunastarii, cat si printre contestatarii vehementi ai masurilor prociclice.

In baza studiului  Evolutia Afacerilor din Romania din 2017, realizat de compania Valoria, expertul in tendinte si tehnologii emergente Constantin Magdalina este  tentat sa defineasca sentimentul de business al anului drept unul care a pendulat intre increderea data de cresterea economica din 2016 si scepticismul cu privire la sustenabilitatea cresterii economice in a doua jumatate a anului.

Patru industrii par sa isi puna in mod categoric amprenta  asupra trendului ascendent al economiei locale din acest an, fiecare dintre acestea influentand nivelul de crestere economic progozat pentru Romania.

Productie industriala

Perspectiva de creștere a companiilor de producție este una rezervată. Numai 29% dintre companii se așteaptă la creșterea cifrei de afaceri cu 5%-10% (față de 23% la începutul anului). În același timp 4% dintre respondenți (față de 13% anterior) nu prevăd nicio creștere a cifrei de afaceri în 2017.

Previziunile privind evoluția profitului în 2017 au suferit ajustări în a două parte a anului. 39% dintre companiile de producție (față de 35% anterior) se așteaptă la o creștere a profitului lor în intervalul 1%-5%, iar 11% (față de 3% la începutul anului) se așteaptă că profitul companiei să nu sufere nici o modificare față de anul anterior.

Conform rezultatelor cercetării, 23% dintre companiile de producție spun că nu vor crește investițiile în 2017, față de 10% cu 6 luni în urmă. În ce privește evoluția numărului de angajați, 32% spun că se așteaptă ca personalul lor să crească cu 1%-5% pe parcursul acestui an în timp ce 34% se așteaptă ca nivelul salariilor să crească cu doar 5%-10% în 2017.

Agricultura si alimentatie

Companiile din agricultura si alimentatie au o perspectiva de crestere pozitiva in 2017. 40% se aștepta ca cifra lor de afaceri sa creasca intre 10%-20%, in timp ce 20% se așteapta la o crestere cuprinsa intre 5%-10%. Profitul este asteptat sa fie in marja 5%-10% pentru 40% dintre companii, in timp ce investitiile vor creste cu 30% pe acelasi interval. 60% dintre companiile din agricultura si alimentatie se așteapta ca numarul de angajati sa creasca intre 5% si 20%. pe masura ce salariile vor inregistra o crestere corelata pe acelasi interval. 

Constructii si imobiliare

In a doua parte a anului 2017, companiile de constructii si imobiliare isi ajusteaza ratele de creștere. Nu mai puțin de 8% dintre companii se asteaptă la cresterea cifrei de afaceri cu 10%-20% (un declin evident fata de prognoza de 33%, emisa la inceputul anului).

Perspectiva este confirmata de Comisia Natională de Prognoza, care a rectificat estimarea de creștere de la 6%, făcuta in 2016 pentru anul acesta, la 1.5% din prezent. In consecinta, previziunile privind evolutia profitului in 2017 sunt si ele ajustate.

Doar 12% dintre respondenti (fata de 33% la inceputul anului) se asteapta ca profitul companiei sa creasca intre 10%-20%.

In septembrie 2017, 37% dintre companiile de constructii si imobiliare spuneau ca nu vor face investitii in 2017, iar 31% se vor limita la un nivel al investitiilor cuprins intre 1% si 5%.

In semestrul al doilea al anului 2017, 38% dintre respondenti nu se așteapta la nici o crestere a numarului de angajati, in timp ce 27% dintre companiile de constructii si imobiliare se asteapta ca salariile sa creasca intre 5% si 10%, iar 35% dintre companii se asteapta la salarii in crestere cu 10%-20%. 

Comert engros si retail

Nu este deloc surprinzator faptul ca perspectiva de crestere a companiilor din comertul en gros si retail este una pozitiva. Acestea se așteapta la o crestere a cifrei de afaceri cu 5%-10% (fata de 23% la inceputul anului).

In același timp, 25% dintre respondenti (fata de 23% anterior) prevad o crestere intre 10%-20% a cifrei de afaceri in 2017, iar 16% (fata de 15% anterior) se asteapta la o crestere intre 20%-30%.

Previziunile privind evolutia profitului pe 2017 in acest sector sunt optimiste, 18% (fata de 8% in martie 2017) previzioneaza o crestere a profitului de 10, pana la 20 de procente. Conform rezultatelor cercetarii, 14% (fata de 8% anterior) dintre companiile de comert en gros/retail spun ca vor sa isi creasca investitiile cu 10%-20%.

Scade de la 31% la 20% procentul companiilor care spun ca se asteapta ca personalul lor sa creasca cu 1%-5% in acest an. Doar 34% dintre companiile de comert en gros/retail (fata de 46% anterior) se asteapta ca salariile sa creasca intre 5% si 10%, iar 31% dintre acesteai se asteapta la cresteri de 1%-5%.

Concluzie de final

Nici cei mai optimisti analisti nu se asteptau la o crestere de 6,1% a economiei Romaniei, dar realitatea din spatele acestui fenomen  este reprezentata de cresterea cu 7,7% a consumului corelat cu cresterea de 22% a salariilor din sectorul bugetar si scaderea investitiilor la 2%.

Cresterile industriilor de mai sus sunt importante, numai ca performanta  incurajatoare a primelor 3 este devansata de un nesanatos consum. In 2017, Romania traieste un iluzoriu Black Friday.

Studiul Valoria a  fost realizat in randul a 308 executivi de top ai companiilor importante din Romania – multinationale si antreprenoriale – despre evolutia previzionata a afacerilor in anul 2017. Indicatorii urmariti sunt: cifra de afaceri, profit, investitii, evolutia numarului de angajati si a nivelului salariilor. Decidentii care au dat raspunsurile despre acesti indicatori conduc companii din 14 industrii si au cifre de afaceri cuprinse intre 1 milion de euro si mai mult de 100 de milioane de euro. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here