Evolutia meteorica, dar oscilanta, a monedei virtuale Bitcoin starneste un val de critici venite din partea unor economisti de marca si a investitorilor de top, acestia contestand valoarea si importanta valutei digitale in societate.
Volatilitatea Bitcoin manifestata intr-o singura saptamana, cand valuta digitala a depasit pragul de 11.000 USD, pentru a scadea apoi la fel de abrupt, se dovedeste un semnal de alarma pentru economisti, informeaza CNN Money.
“Bitcoin a ajuns importanta numai prin potentialul sau de a eluda reglementarile existente. Nu are nicio functie sociala importanta”, opineaza laureatul Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz.
Opinia sa este impartasita si de Robert Shiller, alt economist recompensat cu un premiu Nobel, acesta definind atractia investitorilor pentru moneda virtuala drept un gest de fronda impotriva guvernelor si autoritatilor cu rol de reglementare in piata.
“Bitcoin este o poveste atat de frumoasa! Pacat ca nu este si reala”, a afirmat Shiller, in cadrul unei conferinte organizate in Lituania.
Nici executivii unor mari fonduri de investitii nu se arata incantanti de existenta valutei digitale, pentru Lloyd Blankfein, de la Goldman Sachs, moneda fiind un “instrument pentru frauda”, in vreme ce Carl Ichan, Warren Buffet si alti investitori de top vad in Bitcoin o bula pe cale sa se sparga.
De la inceputul anului si pana in prezent, Bitcoin a inregistrat o apreciere de 1.000%, dar volatilitatea monedei virtuale este in contuinuare crescta, fapt dovedit si de oscilatii inregistrate in aceasta saptamana.