Home Companii Directori Lafarge, acuzati de finantarea ISIS. Plateau taxa de protectie si cumparau...

Directori Lafarge, acuzati de finantarea ISIS. Plateau taxa de protectie si cumparau petrol la negru

997
0
SHARE

Trei executivi din cadrul companiei franco-elvetiene Lafarge sunt anchetati pentru finantarea indirecta a gruparii teroriste ISIS, ancheta fiind in derulare.

Conform unor surse judiciare, citate de cotidianul Daily Sabah, compania a acceptat sa plateasca, printr-un intermediar, taxe de protectie catre gruparile teroriste din Siria pentru a mentine productia in fabrica din Jalabiya, situata in nordul tarii.

In acelasi timp, anchetatorii suspecteaza ca persoane din conducerea Lafarge au incheiat contracte false de consultanta, in spatele acestora stand de fapt operatiuni de achizitie a petrolului de la gruparea terorista.

Operatiunile au fost derulate intre 2011 si 2014, in ciuda embargoului impus de UE pentru Siria. Frederic Jolibois, managerul fabricii incepand cu 2014, predecesorul sau Bruno Pescheux si seful securitatii de la fabrica Lafarge-Holcim din Siria, Jean-Claude Veillard, au fost pusi sub acuzare pentru finantarea terorismului si periclitarea vietilor altor persoane.

Jolibois a recunoscut ca a achizitionat petrol de la diverse organizatii din afara sferei guvernamentale, iar Pescheux a admis ca platea cate 84.000 euro/luna catre un afacerist local, fost actionar in cadrul subsidiarei siriene a Lafarge, pentru a beneficia de protectie.

Conform estimarilor sale, aproximativ 16.000 euro intrau lunar in buzunarele liderilor ISIS. Procesul celor trei se va judeca in Franta, dupa ce activisti ai organizatiilor umanitare si de etica in afaceri, ca si fosti angajati ai fabricii din Jalabiya, au depus plangeri impotriva companiei.

In ciuda taxei de protectie platite si a afacerilor cu petrol cumparat de pe piata neagra, fabrica Lafarge din Siria a fost inchisa in luna septembrie a anului 2014.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here