Home Stiri Firea a facut doi sculptori milionari in euro. Se pregatesc urmatorii

Firea a facut doi sculptori milionari in euro. Se pregatesc urmatorii

3883
0
SHARE

Vesti bune pentru artistii plastici din capitala. In fine,  vestile sunt bune pentru cei intrati sub mantaua de iarna a administratiei locale PSD, care arunca sume consistente din bugetul local pe monumente de for public amplasate pe te miri unde in Bucuresti!

Doi sculptori, Ionel Stoicescu si Ioan Bolborea, bat deja recordurile la incasari pe lucrari livrate municipalitati, campion detasat fiind, totusi, Bolborea, cu 3,2 milioane euro pentru 5 ansambluri statuare amplasate pana acum in Bucuresti si cu o alta capodopera de 11 milioane euro, dedicata Marii Uniri,  sistata insa pe termen nedeterminat, or cel putin pana la domolirea scandalului mediatic care a invaluit achizitia facuta de Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic (AMPT) din Primaria Generala.

Dar, asa cum atrag atentia si consilierii generali ai USR, PSD este un partid de dimensiuni impresionante, fapt care lasa loc si altor artisti plastici sa isi etaleze talentul prin piatetele si parcurile bucurestene pe sume considerabile, bineinteles.

Lista lui Firea

Mda, suntem rautaciosi sa punem totul in sarcina actualului primar general, Gabriela Firea, in conditiile in care multe monumente ce urmeaza a desavarsi imaginea haotica a capitalei au fost aprobate cu tot cu buget de ceva vreme buna, dar, la fel de corect este si faptul ca “blonda de la Primarie” putea recurge la aceeasi masura de sistare a contractelor de achizitii ca si in cazul monumentului Marii Uniri.

Scurt, la obiect si fara putinta de tagada, din moment ce lista obiectivelor este furnizata chiar de AMPT, aflam ca in 2018 vom avea o statuie a Hortensiei Papadat Bengescu, investitie deja amanata cu un an si cu o valoare inca nespecificata, dar si alte cateva monumente impunatoare, cel putin din perspectiva sumelor achitate.

Astfel, invartelile financiare puse in practica intre administratia locala Firea si artistii plastici agreati pe culoarele AMPT si in biroul primarului general vor produce efecte vizibile in buget, dar si pe un traseu inscris intre:

 • Sala Palatului -bust Avram Iancu, valoare 348.000 lei, realizat de Adrian Parvu;
 • Piata Victoriei -Regele Ferdinand I, valoare 15.772.000 lei, Florin Codre;
 • Parcul Herastrau -Regenesis, valoare 1 500.000 lei, Ionel Constantin Mandrescu;
 • Splaiul Independentei, str Halelor – Statuie Dac, valoare 179.000 lei, autor nespecificat;
 • Piata Universitatii – I.C. Bratianu, valoare 7.000.000 lei, autor SC Exorno Studio SRL;
 • Insingurare- amplasament nespecificat, valoare 4.000.000 lei, Ionel Constantin Mandrescu;
 • Stefan cel Mare – Parcul Obor, valoare 1.542.835 lei, autor nespecificat;
 • Monumentul Luptei Anticomuniste-Aripi – Piata Presei Libere, valoare 16.158.474,32 lei;
 • Amenjare pasajul Latin- str. Lipscani, valoare 3.940. 000 lei, autor Adriana Valentina Ivan;
 • Regina Maria a Romaniei- Piata Arcului de Triumf, valoare 3.500.000 lei, autor neselectat (concursul de solutii se desfasoara in luna decembrie 2017 -n.r.);
 • Martin Luther si Jean Calvin – str. Luterana, valoare 2.519.000 lei, autor SC Acron Creative SRL:
 • Printul Rainier al III-lea de Monaco, Aleea Circului, valoare 9.367.525, 15 lei, autor PFA Ionel Stoicescu.

Cumulat, efortul bugetar se cifreaza la peste 14 milioane euro, suma reprezentand doar investitiile facute in cele mai scumpe monumente comandate in ultima perioada de Primaria Municipiului Bucuresti.

Portite legislative

Fara a intra intr-o dezbatere privind valoarea operelor respective, sumele puse in discutie par in unele cazuri exagerate atat din perspectiva cotei de piata a artistilor respectivi, cat si a dimensiunii lucrarilor.

Dar, dupa cum explica Ana Ciceala (foto), consilier general USR, portite pentru spolierea nestingherita a bugetului se gasesc la tot pasul.

“Pentru fiecare monument se organizeaza un concurs de solutii. Aceste concursuri, avand in general o miza financiara mica, nu atrag atentia nici presei si nici artistilor. Dupa castigarea concursului urmeaza alte etape, bugetate separat, si anume: studii de amplasament, studii de pre-fezabilitate, realizarea efectiva a monumentului de for public, transportul si amplasarea etc. Toate aceste etape se realizeaza pe durata mai multor ani si sunt bugetate separat, astfel ca este extrem de greu de urmarit cat ajunge sa coste in final un monument de for public.

Legea permite incheierea contractului de realizare a monumentului cu cel care a castigat concursul initial, fara sa fie nevoie de licitatii sau alte proceduri concurentiale. Aceasta este portita legislativa ce permite umflarea sumelor dincolo de ceea ce este normal, chiar si in zona artistica”, arata alesul local.

Pe cai mari

Insa, acesta este doar inceputul, in 2018, Gabriela Firea intentionand sa umfle cheltuielile la capitol pana la cote nemaintalnite, iar partea si mai grosolana este ca nici pana la aceasta ora, primarul general si oamenii din subordinea sa nu au un program clar al manifestarilor,  orice propunere de tocare a banilor publici putand fi in continuare inclusa in planurile administratiei PSD din Bucuresti.

“In anul Centenarului vom inaugura un parc de 1,2 ha, vom dezveli noi monumente de for public, iar institutiile de cultura vor organiza o serie de evenimente culturale destinate tuturor categoriilor de varsta. Lista este in continuare deschisa”, a tinut sa mentioneze Gabriela Firea, intr-o postare de pe contul sau de Facebook.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here