Home Companii Apple constituie garantii pentru “tunul” dat in Irlanda. Prima transa e pe...

Apple constituie garantii pentru “tunul” dat in Irlanda. Prima transa e pe drum

1110
0
SHARE

Apple si guvernul de la Dublin au ajuns la o intelegere in privinta recuperarii uriase sume de 13 miliarde euro pe care igantul IT trebuie sa o achite dupa declansarea anchetei privind folosirea Irlandei in transferul profitului realizat in UE pentru evitarea platii impozitelor.

Ministrul de Finante al Irlandei, Paschal Donohoe , a confirmat la Bruxelles ca autoritatile de la Dublin au ajuns la un acord cu reprezentantii Apple privind infiintarea si operarea unui cont escrow pentru plata in transe a acestei sume, informeaza Daily Sabah.

“Asteptam ca Apple sa inceapa transferul acestor bani din primul trimestru al anului viitor”, a precizat Donohoe, inainte de a se intalni cu comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestaeger.

Comisia Europeana a decis in vara anului trecut sa ceara companiei americane returnarea catre bugetul Irlandei a sumei de 13 miliarde euro in impozite neplatite pe o perioada de mai multi ani, ca urmare a negocierii nivelului de impozitare de catree corporatia americana.

Beneficiile fiscale acordate de statul irlandez gigantului IT au fost considerate drept ajutor de stat, lucru care a starnit tensiuni intre guvernul de la Dublin si Comisia Europeana.

In cele din urma, autoritatile irlandeze au acceptat sa solicite plata sumei datorate de Apple, dar banii vor ramane in contul escrow pana la judecarea apelului depus de compania americana impotriva deciziei CE.

Suma pe care Apple urmeaza sa o depuna in contul infiintat impreuna cu guvernul Irlandei reprezinta aproape 6% din rezerva de lichiditati a companiei, in luna august, in conturile acesteia figurand depozite de 261,5 miliarde dolari.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here