Home Stiri Reforme de impact. O afacere interzisa revine pe piata saudita

Reforme de impact. O afacere interzisa revine pe piata saudita

471
0
SHARE

Martie 2018 va reprezenta  un moment de cotitura pentru consumatorii din Arabia Saudita, dupa ce valul de reforme initiat de printul Mohammed bin Salman va atinge si un segment al divertismentului, pus sub lacat vreme de cateva decenii.

Incepand cu primavara anului viitor, cinematografele din Arabia Saudita vor putea functiona din nou, dupa o interdictie de 35 de ani, in care filmele nu au putut fi vizionate in spatii publice, anunta revista Quartz.

Momentul ar putea marca si o redresare a sectorului cinematografic saudit, care nu are mai mult de 11 ani de existenta, primul film, “Keifh al Hal”, iind turnatr in 2006 pe platourile unei case de productie din Dubai.

Abia in 2011, cineastii sauditii au reusit sa toarne un film in propria tara, pelicula “Wadjda” avand preiera in 2012.

Masura anuntata de oficialii de la Riad intra in valul de reforme liberale initiate de mostenitorul tronului saudit, scopul final fiind o deschidere mai mare a societatii si schimbarea modelului economic al tarii. Un prim pas care a uimit o lume intreaga a fost facut in luna septembrie, cand femeilor din regat li s-a permis sa sofeze.

Proiectia facuta de oficialii sauditi arata ca, pana in 2030, in tara ar putea fi redeschise peste 300 de sali de cinematograf, acestea urmand sa asigure un numar de 30.000 noi locuri de munca si sa genereze venituri de aproximativ 24 miliarde dolari.

Pentru cinefilii din Arabia Saudita bucuria nu va fi totala, din moment ce elemente de cenzura drastica in ceea ce priveste expunerea femeilor in materiale publicitare sunt inca mentinute. Spre exemplu, Ikea a trebuit sa elimine toate personajele feminine din catalogul de produse destinat pietei saudite.

Acest lucru inseamna ca si peliculele ce vor rula in cinematografe vor fi supuse unei cenzuri riguroase, cel putin in viitorul apropiat.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here