Home Companii Studiu Coface: Jumatate din fabricantii de produse din carne prezinta risc ridicat...

Studiu Coface: Jumatate din fabricantii de produse din carne prezinta risc ridicat de insolventa

1707
0
SHARE

Industria carnii din Romania a incetinit ritmul de crestere, comparativ cu avansul de 5% intalnit in 2015. Astfel, anul 2016 a marcat o crestere de doar 2 procente a veniturilor la nivel sectorial, iar 37% dintre companii au raportat venituri in scadere, conform unei recente analize Coface.

Analiza  a cuprins un total de 369 de firme care au depus declaratiile financiare privind activitatea desfasurata in 2016. Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, acestea au generat o cifra de afaceri totala de 5,78 MLD RON.

Consolidare in esalonul superior

Numarul companiilor care activeaza in acest sector s-a mentinut constant in 2016, comparativ cu 2015, fiind in usoara evolutie fata de anii anteriori.

Totuși, avansul cifrei de afaceri raportat pentru 2016 este sub media nationala de 4%, iar cresterea usor semnificativa a acesteia, de 2%, este invers proportionala cu scaderea numarului de jucatori din sector (1%). Acest fapt se datoreaza cresterii cifrei de afaceri a companiilor deja existente pe piata si probabilitatii ridicate ca majoritatea firmelor ce au iesit sa fie din cele care nu au avut venituri.

Din totalul celor 369 de companii care activeaza in sectorul analizat si care au depus declaratiile financiare pentru 2016, un numar de 272 au raportat venituri, iar pentru acestea Coface Romania a concluzionat ca:

  • 51% prezinta un risc de insolventa ridicat;
  • 22% prezinta un risc de insolventa mediu;
  • 27% prezinta un risc de insolventa scazut.

Anul 2016 a fost marcat de o crestere marginala a veniturilor, datorata in proportie ridicata  firmelor existente pe piata.

Sectorul fabricarii produselor din carne surprinde principalele caracteristici ale unei concurente monopolistice, marcata de:

  • Un numar mare de firme oarecum independente, fiecare in parte cu o capacitate redusa de influenta sau control al pietei;
  • Bariere reduse pentru comercianti privind intrarea sau iesirea din piata;
  • Bariere reduse pentru cumparatori, care pot gasi servicii substitut relativ ușor.

Lichiditate redusa

Analizand acest context concurential, reiese ca firmele din sector isi platesc greu datoriile (ciclul de conversie a banilor este negativ), pentru ca prefera să aloce resursele atrase pe termen scurt catre investitiile pe termen lung (nu respecta principiul maturitatii resurselor, ceea ce amplifica riscul unui dezechilibru financiar).

Companiile din sectorul analizat au o lichiditate fragila, foarte expusa unor socuri negative care pot veni din partea neincasarii creantelor sau scaderii vanzarilor.

In aceasta industrie, firmele au raportat o durata medie de incasare a creantelor, cu usoare fluctuatii in ultimii patru ani, dar sub nivelul raportat la nivel national, chiar si in randul companiilor foarte mici sau foarte mari. Durata medie de colectare a creantelor in sectorul analizat a scazut de la 54 de zile, nivelul din 2009, la 47 in 2016, in timp ce media la nivel national in aceeasi perioada analizata a crescut de la 92 de zile la 93 zile”, a declarat Nicoleta Maruntelu, Analist Economic, Coface Romania (foto).

„Din perspectiva incidentelor bancare, a datoriilor la bugetul de stat si a dosarelor in instanta, situatia inregistrata pana in Decembrie 2017 in sectorul fabricarii produselor din carne arata o imbunatatire considerabila fata de punctele maximale din 2013, respectiv 2014. Aceasta evolutie pozitiva a fost anticipata inca din 2016, cand a fost observata o imbunatatire a termenelor de plata catre furnizori si o usoara scadere a duratei de incasare a creantelor, fapt ce denota o disciplinare a companiilor si o ameliorare a indicatorilor de bilant.

Totusi, sectorul analizat ramane extrem de polarizat, trei patrimi dintre companii au o pondere valorica in total cifra de afaceri de doar 3%, in timp ce 9% din totalul firmelor genereaza aproximativ 80% dintre veniturile de la nivelul intregului sector. Rezultatul net a fost in usoara scadere in 2016 fata de anul anterior, situandu-se sub media nationala, iar 37% din companii au inregistrat venituri in scadere”, a precizat Alexandru Fotia, Analist Economic, Coface Romania (foto).

In ceea ce priveste datoriile catre Bugetul de Stat, din datele publicate de ANAF pentru toate companiile din acest sector se remarca urmatoarele: desi numarul companiilor cu datorii a scazut (in special din cauza pragurilor stabilite de ANAF, incepand cu obligatiile restante la 31.12.2016, in baza carora se publica doar lista companiilor cu datorii peste un anumit prag), valoarea acestora a crescut in aceeasi perioada, fiind mai mare decat in anii anteriori.

De asemenea, este de remarcat faptul ca peste doua treimi din companiile care figureaza cu datorii la 30.09.2017 (25 din 35) au metiuni de insolventa sau faliment. In 2016, aproximativ 22% din companiile din industrie au avut datorii la Bugetul de Stat, situatie care pare sa se fi imbunatatit in 2017, cand 12% din firme au figurat cu datorii.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here