Home Companii Superafacere cu superdotari. Urmareste povestea supercomputerului Quriosity! (VIDEO)

Superafacere cu superdotari. Urmareste povestea supercomputerului Quriosity! (VIDEO)

768
0
SHARE

BASF a instalat la sfarsitul anului trecut un sistem informatic care a crescut de 10 puterea de calcul disponibila anterior echipei de cercetatori din compania germana.

Supercomputerul QURIOSITY are o putere de calcul de 1,75 Petaflop și ocupă locul 65 în clasamentul celor mai mari 500 de sisteme informatice din lume, iar povestea sa, de la asamblarea acestuia in  la sediul Hewlett Packard Enterprise din Houston si pana la instalarea lui in Ludwigshafen, Germania este redata cu ajutorul unor materiale video puse la dispozitie de gigantul din industria chimica.

Implementarea proiectului a durat aproape un an, iar “culcusul” supercomputerului a necesitat o reconfigurarea spatiului in care Quriosity opereaza.

Astfel, instalarea supercomputerului in Ludwigshafen a implicat consolidarea podelei din camera serverului, pozitionarea a peste 1.000 de cabluri de retea cu o lungime totala de 15 km, precum si adaugarea unui sistem separat de racire a apei, care poate raci supercomputerul folosindu-se de 60.000 de litri de apa pe ora.

La capacitate maxima, supercomputerul are un consum de energie electrica de aproximativ 600 de kilowati pe ora, generand, astfel, o cantitate semnificativa de caldura reziduala.

“La finalul lui 2017, la BASF s-au deschis pentru cativa colegi usi care sunt, de obicei, incuiate” – aceasta este introducerea raportului video despre supercomputerul BASF QURIOSITY.

Filmul continua prin a spune intreaga poveste a supercomputerului: de la asamblarea acestuia, la sediul Hewlett Packard Enterprise (HPE) din Houston, Texas, si evaluarea performantei, pana la calatoria sa in Ludwigshafen, Germania, pentru a primi un nume si pentru a fi inaugurat oficial.

Raportul video documenteaza cu claritate modul in care mai multe minti geniale au contribuit pentru a crea QURIOSITY si prezinta sarcinile complexe pe care echipan implicate in proiect a reusit sa le indeplineasca cu succes, intr-o perioada de un an.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here