Uniunea Europeana a alocat un miliard de euro in vederea construirii a 4 supercomputere capabile sa efectueze miliarde de operatiuni pe secunda.
Proiectul trebuie pus in practica pana in 2020 si are ca scop favorizarea procesarii rapide a informatiilor gestionate de cercetatori, dar si constituirea unei baze de date proprii, informeaza Quartz.
Cele patru supercomputere ar avea capacitatea de efectuare a 100 cvadrilioane de operatii pe secunda, dar nu reprezinta un record in materie.
Un alt proiect initiat de China ridica de 1.000 de ori capacitatea de operare a unui computer, acesta urmand sa devina realitate tot in 2020.
Expertii europeni cred ca supercomputerele vor eficientiza industria din regiune, operatiunile de design, productie si cercetare in vederea lansarii unor noi materiale fiind derulate mult mai repede.
Citeste si: Superafacere cu superdotari. Urmareste povestea supercomputerului Quriosity!
Pe de alta parte, supercomputerele vor putea fi foloite la o criptare eficienta a datelor, in contracararea atacurilor cibernetice si derularea simularilor de atacuri nucleare. Securitatea datelor a devenit o chestiune stringenta pentru liderii UE, in contextul in care cele colectate in acest moment sunt analizate si stocate pe supercomputere din afara blocului comunitar.