Home Companii Fiscalitatea, luata la bani marunti. Expertii cer un an de liniste pentru...

Fiscalitatea, luata la bani marunti. Expertii cer un an de liniste pentru digerarea modificarilor

933
0
SHARE

Intreg tavalugul de modificari aduse Codului Fiscal in ultima parte a anului trecut a luat prin surpindere mediul de afaceri, dar risca sa aiba efecte nedorite si pe piata muncii din Romania.

Concluziile au fost trase in cadrul Conferintei anuale de fiscalitate sustinuta de expertii EY Romania. “Anul 2017 a fost unul dintre cei mai tulburi din punct de vedere al predictibilitatii cadrului fiscal, sporind, mai ales pe finalul sau, incertitudinea mediului de afaceri privind taxarea muncii, plata TVA sau impozitarea microintreprinderilor.

Anul 2018 va fi cu siguranta anul asezarii fiscale, in care vom incerca sa punem ordine in multitudinea de masuri mai mult sau mai putin clare pe care companiile au fost nevoite sa le adopte din 2017.“, apreciaza Alex Milcev, Partener, liderul Departamentului de asistenta fiscala si juridica al EY Romania, in cadrul celei de a XII-a editii a Conferintei anuale de fiscalitate EY. 

Milioane de angajati vor resimti impactul modificarilor privind taxarea muncii in Romania. Modificari substantiale sunt aduse nu doar veniturilor de natura salariala, ci si celor din activitati independente.

Desi acestea au trecut mai mult neobservate, cert este ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, contributiile sociale platite pentru veniturile din activitati independente sunt disproportionat mai mici decat cele pentru veniturile de natura salariala. Aceasta masura poate favoriza o migrare  a fortei de munca de la contracte de angajare la forma de colaborare pe PFA, cred expertii EY Romania.

Dat fiind că mediul privat nu s-a putut pregati din timp pentru aceste modificari, eu sper aă vom avea parte in perioada urmatoare de claritate si stabilitate fiscala, deoarece mediul privat va avea nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru implementarea acestor noi masuri“, spune Corina Mindoiu, Senior Manager in cadrul Diviziei de impozit pe venit si contributii sociale a EY Romania.

“Revolutia fiscala” initiata de guvernanti a bulversat intreg mediul de afaceri, de la microintreprinderi si pana la corporatiile prezente pe piata locala, au mentionat vorbitorii in cadrul Conferintei anuale de fiscalitate EY.

Limita de venit pentru aplicarea regimului de microintreprindere a fost crescuta s, astfel, un numar mare de contribuabili pun acum in balanta simplificarea metodei de calcul a impozitului, pe de o parte, si pierderea automata a statutului de platitor de impozit pe profit si a capacitatii de a utiliza pierderile fiscale acumulate, pe de alta.

Pentru toate aceste noi reguli se vorbea in decembrie 2017 de necesitatea adaptarii lor la condiţiile pietei romaneşti, dar aceasta discutie a ramas deschisa“, a explicat Miruna Enache, Partener, Divizia de impozite directe.

La fel, companiile sunt bulversate de introducerea masurii TVA split, desi aceasta nu este obligatorie pentru toti agentii economici.

Desi nu sunt obligate sa aplice acest sistem, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care fac achizitii de la persoane care aplica sistemul vor fi nevoite sa faca plata defalcata. Astfel, in realitate, obligatiile companiilor au devenit mai complexe pentru ca, pe langa obligatia de a verifica validitatea codului de TVA al furnizorilor sau daca acestia aplica TVA la incasare, companiile trebuie acum sa verifice si daca acesti furnizori sunt in sistemul TVA Split “, constata Ioana Iorgulescu, Partener Asociat Impozite indirecte, EY Romania.

Nu in ultimul rand, schimbarile in domeniu la nivel international isi pun amprenta si asupra fiscalitatii din Romania, dar nu neaparat in cel mai fericit mod pentru contribuabili.

Transpunerea in legislatia interna a Normei Generale anti-abuz din Directiva 2016/1164 – pentru care termenul de implementare este 31.12.2018, ramane fara o finalitate practica, in conditiile in care lipseste inca procedura privind modul in care ANAF poate ignora sau reconsidera tranzactiile contribuabilului.

In aceste conditii, contribuabilul trebuie sa depuna prea multe eforturi pentru a demonstra oricand si pentru orice tranzactie ca scopul urmarit la efectuarea acesteia este unul economic” concluzioneaza Alex Slujitoru, Senior Manager Litigii si Dispute Fiscale.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here