Home Stiri SUA provoaca un nou soc in piata de energie. Productia de petrol...

SUA provoaca un nou soc in piata de energie. Productia de petrol ar putea sari peste cea a Rusiei sau Arabiei Saudite

1804
0
SHARE

In ciuda aprecierii pretului petrolului pe pietele internationale, ca urmare a unei reduceri a cotelor de extractie convenita intre Rusia si tarile din grupul OPEC, 2018 ar putea fi un nou an marcat de volatilitatea preturilor din energie, avertizeaza Agentia Internationala pentru Energie (IEA).

SUA este pe punctul de a deveni cel mai mare producator de petrol din lume, ca urmare a unei productii record din zacamintele de sist, anunta expertii internationali, citati de CNBC.

Ape tulburi

Acordul incheiat intre OPEC si Rusia a lasat loc liber pentru companiile americane, dar o noua cantitate de petrol livrata de acestea dezechilibra cu siguranta piata. “Se anunta un an record pentru productia de petrol din Statele Unite. Cresterea cotei de extractie din mai multe zacaminte va ajunge la pete 10 milioane de barili pe zi, depasind astfel productia din state precum Rusia sau Arabia Saudita”, se arata in raportul IEA.

In acest moment, pretul petrolului Brent pe piata futures este de peste 70 de dolari/baril, plafon neatins din decembrie 2014. Lucrul acesta ar putea duce la impulsionarea extractie din zacamintele de sist americane in urmatoarele luni, crede Neil Atkinson, seful diviziei de analiza a pietei petrolului din IEA.

Viitorul este insa nesigur, dupa cum recunoaste Atkinson. “Din cauza dinamismului industriei, a numarului mare de jucatori si a avansului dat de implementarea noilor tehnologii de extractie simt ca navigam in ape necunocute”, recunoaste franc analistul IEA.

Replica OPEC

O revarsare a petrolului american pe piata este de asteptat sa nasca reactii adverse din partea sauditilor, banuiti a fi si cei care au declansat razboiul preturilor petrolului in vara anului 2014, dar o masura concreta in acest sens va fi luata abia in cadrul reuniunii OPEC din luna iunie a acestui an, crede Atkinson.

In acest moment, productia zilnica medie de petrol a Statelor Unite, pe anul 017, a ajuns la 9,9 milioane barili, cantitate care reprezinta un record istoric al utimilor 50 de ani, conform datelor IEA.

Expertii agentiei prognozeaza ca cererea de petrol la nivel global pentru anul in curs nu se va modifica, mentinandu-se la nivelul de 99,1 milioane de barili/zi prognozat in cursul anului trecut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here