Home Companii Efectele Brexitului alarmeaza companiile romanesti. In 2017, am exportat de peste 2...

Efectele Brexitului alarmeaza companiile romanesti. In 2017, am exportat de peste 2 miliarde euro in UK

2202
0
SHARE

“Sunt provocari, dar sunt si oportunitati”, a caracterizat Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) situatia relatiilor comerciale post-Brexit dintre tara noastra si Marea Britanie.

Chestiunea relatiilor dintre cele doua parti ramane inca in suspans si starneste ingrijoare atat in randul oficialilor CCIR, cat mai ales a comunitatii de afceri din Romania, in contextul in care relatia cu Regatul Unit este caracterizata de cel mai ridicat excedent de balanta comerciala.

Anul trecut, numai in perioada ianuarie-octombrie, exporturile romanesti in Marea Britanie au inregistrat o valoare de peste 2.15 miliarde de euro, fata de importurile din aceasta tara, care au atins 1.4 miliarde de euro.

De asemenea, investitiile britanice in Romania au ajuns la o valoare de 1,7 miliarde euro, clasant Regatul Unit pe locul 12 in topul investitorilor straini prezenti pe piata locala.

Cifrele au fost puse pe masa de Mihai Daraban, in cadrul unei intalniri cu amabasadorul roman la Londra, Sorin Dan Mihalache, presedintele CCIR insistand ca autoritatile romane din Marea Briytanie sa depuna eforturi consistente pentru  mentinerea si consolidarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari.

“CCIR este interesata de mentinerea, pe cat posibil, a status-quo-ului, respectiv pastrarea unui nivel redus al barierelor tarifare si non-tarifare in comertul de bunuri si servicii in perioada post-Brexit. Din aceasta perspectiva, asa cum se si precizeaza in documentul de pozitie al EUROCHAMBRES privind negocierile cu Marea Britanie, trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

  • asigurarea de mecanisme pentru diminuarea divergentelor privind barierele non- tarifare, de reglementare si administrative;
  • tarifele pentru bunuri sa fie aproape zero sau nule;
  • reguli si proceduri noi cat mai practice si simple pentru comertul cu bunuri si servicii, in vederea minimizarii costurilor;
  • o stransa  cooperare  intre  negociatorii  UE  si  comunitatile  de  afaceri,  inclusiv intreprinderile mici si mijlocii;
  • gestionarea adecvata a implicatiilor asupra bugetului Uniuniii Europene;
  • garantarea drepturilor cetatenilor UE stabiliti legal in Marea Britanie, precum si a cetatenilor din Marea Britanie stabiliti in UE (Butters, 03.2017, p.2)”, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here