Home Uncategorized Renegocierea acordului NAFTA prevesteste o criza in industria auto din Mexic- analiza...

Renegocierea acordului NAFTA prevesteste o criza in industria auto din Mexic- analiza Coface

894
0
SHARE

Industria auto a Mexicului joaca un rol important in economia tarii. Puterea de reprezentare a sectorului a crescut de la1,5% din PIB si 8,5% din productia sa industriala in1993,la 3% din PIB si 18% din productia sa industriala, in 2015.

In plus, Mexicul are 28 de fabrici producatoare de automobile care asigura, in mod direct si indirect, locuri de munca pentru 1,7 milioane de persoane. Retorica Presedintelui Donald Trump de la inceputul campaniei sale electorale nu a adus inca daune sectorului, dar s-au intensificat riscurile prin renegocierile NAFTA si agenda electorala a Mexicului. 

Sector cheie in renegocieri 

De la inceputul campaniei sale electorale in 2016, presedintele Donald Trump a criticat in mod continuu acordul NAFTA, dand vina pe acesta pentru deficitul comercial pe care Statele Unite il au cu Mexic si pentru distrugerea locurilor de munca. Unul dintre cele mai controversate subiecte supuse negocierii il constituite industria auto. Acordul prevede in prezent ca 62,5% dintre componentele vehiculelor finite sa provina de la natiuni partenere, pentru a se califica drept importuri scutite de taxe vamale. In baza renegocierilor, SUA doresc sa ridice acest raport la un total de 85%, 50% fiind garantate producatorilor americani. Propunerea a fost respinsa in mod categoric de catre Canada si Mexic. Rezultatul nu ar fi favorabil exporturilor mexicane, deoarece 60% dintre autoturismele produse in Mexic sunt exportate in Statele Unite.

In pofida retoricii impotriva comertului liber din partea SUA si a amanarii renegocierilor NAFTA, Coface se asteapta ca cel mai probabil scenariu la care se va ajunge va fi un acord comercial care va pastra majoritatea legaturilor comerciale transfrontaliere intrecele trei natiuni.

Amploarea profunda a relatiei comerciale dintre SUA siMexic constituie unul dintre factorii ce cresc probabilitatea acestui scenariu .Daca guvernul Statelor Unite ar decide sa paraseasca acordul NAFTA, s-ar confrunta cu o opozitie puternica din partea industriilor si a statelor individuale din cadrul SUA.

Riscuri multiple 

Este probabil ca deciziile privind consumul casnic sa fie influentate de incertitudinile ce planeaza in jurul alegerilor prezidentiale din Mexic, programate pentru 1 Iulie 2018 – si care este probabil sa se suprapuna cu renegocierile NAFTA. La finele anului 2017, inflatia a crescut la 6,8%. Rata de referinta a dobanzii a crescut cu 450 de puncte de baza din Decembrie 2015, ajungand la 7,5% pe an in Februarie 2018. In 2017, inmatricularile de autoturisme in Mexic au scazut cu 4,6%,fata de anul precedent.

O schimbare a guvernului ar putea avea un impact asupra perspectivei economice pro-afaceri a tarii, conducand la o schimbare notabila a pozitiei Mexicului in ceea ce priveste negocierile NAFTA. Nemultumirea in randul populatiei tarii, criminalitatea in crestere (2017 a fost cel mai violent an din ultimele doua decenii) si coruptia au creat un mediu anti-institutionalism. Aceasta a sporit sansele ca un candidat populist sa castige cursa prezidentiala. 

Gandind dincolo de relatia cu SUA

Mexicul are in prezent o retea de zece acorduri comerciale straine cu 45 de tari. Se pare ca este in cautarea de noi acorduri, precum si ca vizeaza actualizarea celor existente(cum ar fi acordul sau comercial cu Uniunea Europeana). In cazul celui mai nefavorabil rezultat pentru Mexic in cadrul negocierilor NAFTA, tara ar trebui sa se concentreze pe consolidarea propriului sau climat de afaceri,deoarece cresterea recenta a violentei si un stat de drept slab pun piedici in calea investitiilor. Conform Indexului Statului de Drept 2017-2018 al World Justice Project (WJP), Mexicul se claseaza pe locul al 92-lea dintre cele 113 de tari evaluate(devansand numai Guatemala, Nicaragua, Honduras, Bolivia si Venezuela dintre cele 30 de economii analizate din America Latina).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here