Home Casa Sistem HCL de la BASF. Cum poti aduce lumina naturala intr-o camera...

Sistem HCL de la BASF. Cum poti aduce lumina naturala intr-o camera fara ferestre

941
0
SHARE

Chiar si intr-o incapere izolata de lumina din mediul natural poti face sa “straluceasca” soarele, conform expertilor BASF.

Compania a dezvoltat un sistem de iluminat care poate revolutiona sectorul constructiilor civile si industriale prin gama variata a posibilitatilor de proiectare puse la dispozitia arhitectilor si designerilor.

Acest tip de iluminare HCL (Human Centric Lightning) pune accent pe oameni si pe bunastarea lor. Totodata, presupune un consum scazut de energie si oferă arhitectilor si designerilor o gama variata de posibilitati de proiectare.

Sistemul se bazeaza pe principiul ghidarii luminii si cuprinde trei componente: un film (o pelicula), un luminator si corpuri de iluminat. Pelicula este incorporata intr-un geam izolat si ghideaza in mod optim lumina naturală printr-o fanta (un luminator), care contine film reflectorizant. Pasajul aduce lumina soarelui adanc in interiorul unei cladiri, apoi corpurile de iluminat reflecta lumina zilei in incaperi.

Aceste corpuri de iluminat sunt, de asemenea, echipate cu lampi cu LED-uri care ofera lumina in incaperi, atunci cand lumina naturala este indisponibila sau insuficienta.

Impreuna cu Bartenbach GmbH, BASF va prezenta acest sistem ingenios de gestionare a luminii naturale de zi, cu un model la scara 1:10, expus la targul Light+ Building din Frankfurt, Germania, in perioada 18-23 martie 2018 (stand A92 inhala 3.0).

“In special in lunile de iarna, multi oameni vad aproape numai lumina artificiala, daca isi parasesc casa inainte de rasarit si se intorc dupa ce se lasa intunericul. Cu toate acestea, spectrul variat de culori in lumina naturala are o influenta importanta asupra bunastarii si performantei noastre”, spune Cristobal Garrido Segura, coordonatoarea proiectului SmartDaylight Management, in cadrul BASF. “Perceptia luminii variaza foarte mult de la o persoana la alta. Viziunea mea este ca lumina naturala din camere sa ajunga sa se adapteze la preferintele personale ale utilizatorului.”

Concepte noi de iluminare

Iluminatul HCLeste un concept holistic, care pune accent pe oameni si pe buna starea lor. HCL incorporeaza efectele vizuale, emotionale si biologice ale luminii asupra oamenilor.

Sistemul de iluminare de zi de la BASF poate contribui la imbunatatirea calitatii spatiului in locuri precum scoli, spitale, centre comerciale si cladiri de birouri – pentru ca oamenii se simt mai bine in lumina naturala, se concentreaza mai bine, sunt mai motivati sa lucreze si e mai putin probabil sa se imbolnaveasca.

In plus, utilizarea luminii naturale pe parcursul zilei permite reducerea semnificativa a consumului de lumina artificiala cu mult peste jumatate. Firma de consultanta A.T. Kearney a calculat ca beneficiile aduse de utilizarea HCL de publicul larg s-ar putea ridica pana la 870 de milioane de euro, in Europa anului 2020.

Paleta variata de proiectare

Acest sistem permite ca lumina zilei sa fie distribuita in interiorul cladirilor fara a necesita niciun fel de structuri suplimentare pe fatada. In interiorul cladirii, sistemul poate fi utilizat

in mod flexibil – fie mascat deun tavan suspendat, fie ca element vizibil, parte a designului interior al cladirii. Prin corpurile de iluminat, lumina zilei poate sa patrunda in zone

indepartate de ferestre, precum si in holuri si in camere fara lumina naturala. Sistemul poate fi integrat in fatade existente sau in noi concepte de fatada, fara salimiteze optiunile de

proiectare. In plus, creeaza oportunitati pentru noi concepte de design, cum ar fi birouri cu zone de lucru si de relaxare, care includ zone naturale verzi pentru imbunatatirea calitatii vietii.

De la idee, la solutie

Ideea proiectului de gestionare a luminii de zi a aparut in timpul programului Creator SpaceTM, lansat de BASF in 2015, pentru a marca aniversarea a 150 de ani. Pe baza acestei

idei, echipe din Elvetia au explorat subiectul luminii si energiei din interiorul cladirilor. Impreuna cu expertii BASF din diverse unitati specializate, au creat un concept care a devenit

un proiect de incubatie si a fost dezvoltat intr-o solutie de sistem gata de a fi comercializata. Un prototip initial este deja utilizat in sediul firmei Bartenbach GmbH din Austria.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here