Home Cariere Forta de munca a devenit un lux in floristica. Acum te poti...

Forta de munca a devenit un lux in floristica. Acum te poti pregati sa ocupi unul din cele 10.000 de posturi disponibile

2228
0
SHARE

8000 de firme care activeaza pa piata floristica din Romania sunt in cautarea a 10.000 de lucratori in domeniu, deficitul de forta de munca fiind la coe nemaintalanite, dupa cum precizeaza Marius Dosinescu, CEO si fondator Flori de Lux.

Piata floristica din Romania este in continua dezvoltare, cu o crestere anuala de aproximativ 10%, ceea cecreeaza o nevoie tot mai mare de forta de munca. Conform Flori de Lux.ro, unul dintre cei mai mari retaileri de aranjamente florale si cadouri online si offline din Romania, deficitul de forta de munca in floristica este de circa 10.000 de oameni, atat pentru afacerile existente, cat si pentru cele in curs de dezvoltare.

Fara pregatirea necesara

Potrivit datelor companiei, la nivelul intregii industrii sunt estimate 25.000 de persoane care activeaza ca florist, cu pregatire in domeniu sau fara, incluzand si freelancerii. Evolutia este una pozitiva, in special in zona celor cu studii, insa nu acopera cererea de forta de munca de pe piata.
„Piata floristica este in continua dezvoltare, prin urmare si nevoia de persoane calificate creste de la an la an. Deficitul este foarte mare, in special de forta de munca pregatita, care poate face fata volumului de munca asociat meseriei de florist. Oricine, indiferent de specializare, se poate califica in urma cursurilor pentru a deveni florist, daca este pasionat de domeniu si are inclinatii artistice.”, declara Marius Dosinescu, CEO si fondator FlorideLux.

Conform datelor oficiale, pe piata locala sunt inregistrate peste 8000 de firme care activeaza in domeniu, dintre care peste 1400 au sediul in Bucuresti. In prezent, in Romania nu exista scoli profesionale care sa pregateasca forta de munca si se apeleaza in special la formatori sau companii care ofera o serie de cursuri de pregatire profesionala, care permit dobandirea cunostintelor si obtinerea unei diplome pe baza carora cursantul poate profesa in acest domeniu.

Training intensiv

„Angajatorii vor forta de munca adecvata, calificata, dar nu doresc sa investeasca in pregatirea acesteia. Multi dintre cei care vor sa lucreze in acest domeniu nu au experienta sau bani pentru a se forma si astfel se creeaza un cerc vicios.”, declara Bianca Preda, business manager in cadrul agenţiei de training Creative Business Management.

Anul acesta, Flori de Lux.ro in colaborare cu agentia Creative Business Management au lansat un program de training dedicat celor care isi doresc o pregatire profesionala in acest domeniu. Programul este cel mai complex lansat pana in prezent pe piaţa din Romania si singurul care ofera o perspectiva de business in domeniu. Cursurile sunt structurate in module care dureaza aproximativ un an. Cei care vor sa se inscrie pentru modulele de inceput trebuie sa aiba studiile minime de zece clase finalizate. Accesul la modulele urmatoare se face pe baza unei testari de catre formatorul deformare profesionala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here