Home Companii Jumatate din furnizorii de materiale de constructii au un grad de insolventa...

Jumatate din furnizorii de materiale de constructii au un grad de insolventa peste medie – analiza Coface

1744
0
SHARE

Sectorul imobiliar din Romania pare sa isi fi revenit, dar furnizorii dezvoltatorilor imobiliari nu respira chiar ata de usor, dupa cum arata cel mai recent studiu Coface, bazat pe datele colectate la nivelul anului 2016.

Numarul incidentele de plata in cazul companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 milion euro s-a dublat, 44% dintre companiile angrenate in comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor sanitare isi platesc datoriile mai tarziu decat le-ar permite ciclul operational, iar jumatate dintre ele au inregistrat o scadere a veniturilor, arata studiul Coface Romania.

47% dintre afaceri merg pe pierdere

In sectorul analizat, 47% dintre companii au avut o pierdere neta la sfarsitul anului 2016, pentru 14% fiind mai mare de -20% si doar 12% avand un profit peste 20%.
Analiza curenta a inclus datele agregate a 6.934 companii care au depus datele financiare pentru 2016 si au generat o cifra de afaceri consolidata de 16,28MLD RON.

Comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructiisi echipamentelor sanitare inregistreaza o durata medie de colectare a creantelor in scadere, de la 84 de zile, in 2012, la 64, in 2016, in timp ce media la nivel national in aceeasi perioada analizata s-a micsorat de la 100 de zile, pana la 93.

Din perspectiva incidentelor bancare, a fost analizata evolutia companiilor din sector cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR, la nivelul lunii martie 2018, adica 630 de firme. Rezulta, in 2017, o frecventa ridicata a incidentelor bancare, cu precadere majore. Totodata, in 2017, numarul companiilor cu incidente a fost cel mai mare din ultimii 7 ani, adica 23, atingand maximul. Fenomenul este amplificat de faptul ca aproximativ 36% din numarul total de incidente au fost ale unei singure companii.

„Anul 2017 a reprezentat maximul din punct de vedere al numarului de companii care au inregistrat incidente de plata in randul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR si din punct de vedere al numarului de incidente. La fel ca si in alte sectoare, este ingrijorator faptul ca desi numarul de companii cu datorii la Bugetul de Stat a scazut in 2017, foarte probabil ca urmare a pragurilor introduse de ANAF, valoarea acestora a crescut foarte mult, fiind peste nivelurile din anii anteriori. Pe de alta parte, actiunile in instanta impotriva firmelor din sector s-au redus, ceea ce poate insemna o disciplinare a companiilor in relatiile cu partenerii”, a declarat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

Desi in 2017 numarul total de incidente s-a situat aproape de valoarea din 2015, companiile s-au dublat. Daca ne uitam din punct de vedere trimestrial la 2016 si 2017, se poate vedea ca majoritatea incidentelor au fost in ultimul trimestru al lui 2016 si in primul trimestru al lui 2017. In primele trei luni ale anului 2018, deja sase companii cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR au avut incidente bancare.

In zona de risc

Din totalul de 6.934 companii active in 2016, Coface a analizat 1.035, adica aproximativ 15%, dar care au o pondere a cifrei de afaceri de 67% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector. Cele mai multe firme, 49%, sunt incadrate de Coface cu un risc mare si mediu-mare, doar 43% avand un risc scazut.

„Veniturile consolidate la nivelul sectorului au fost in crestere usoara de 3% in 2016, insa pentru aproape jumatate dintre companii rezultatul net a fost in scadere. Un aspect alarmant este ca orizontul de finantare ramane unul pe termen scurt, 79% din total datorii fiind curente. La nivel sectorial, 1 din 2 companii are un grad de indatorare de peste 80% si isi plateste datoriile mai tarziu decat i-ar permite ciclul operational. Tendinta pe termen lung este ingrijoratorare, dat fiind ca jumatate din firme prezinta un grad de insolventa peste medie”, a declarat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here