Home Companii Bursa da in clocot. Listarile publice sunt inca pe un trend ascendent

Bursa da in clocot. Listarile publice sunt inca pe un trend ascendent

743
0
SHARE

La nivel global, bursele sunt asaltatate in continuare de companii care doresc sa isi faca intrarea pe piata de capital prin listari publice.Chiar daca numarul listarilor publice (IPO) a inregistrat o descrestere cu 27% fata de primul trimestru al anului trecut, perspectivele sunt incurajatoare, dupa cum anunta o recenta analiza EY.

Capitalul global atras de listarile publice initiale a inregistrat o crestere de 28%, in timp ce numarul de listari s-a redus cu 27% faţa de primul trimestru 2017. Valoarea atrasa de regiunea EMEIA a crescut cu 191% in T1 2018 datorita mega-tranzacţiilor, iar zona Asia-Pacific continua sa domine activitatea IPO dupa numarul de listari.

Activitate intensa

In ciuda incertitudinilor geopolitice si a volatilitaţii pieţei, activitatea de listar ipublice iniţiale de la nivel global (IPO) a inregistrat o crestere puternica in primele trei luni ale anului 2018. Astfel, piata globala a listarilor publice initiale a atras 42,8 miliarde USD in primul trimestru 2018, marcand o crestere de 28% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cu toate acestea, cu 287 de oferte publice in acest prim trimestru, volumul a scazut cu 27% fata de primul trimestru din 2017, cand s-a inregistrat cel mai mare numar de listari publice pentru un prim trimestru din 2007 incoace, conform raportului EY Global IPO trends: Q1 2018.

Florin Vasilica, Lider Asistenţa in tranzacţii EY Romania, spune:”Cresterea valorii atrase in IPO-uri la nivel global a depasit-o pe cea a numarului de oferte publice inregistrate in acest prim trimestru. Antrenata de tranzacţiile mai mari, activitatea IPO la nivel global a inceput cu o crestere puternica a valorii atrase in timpul unui trimestru care tradiţional este cel mai slab al anului, in ciuda scaderii numarului de tranzacţii. Cu toate acestea, volatilitatea pieţei din luna februarie a mai temperat puţin increderea investitorilor, incetinind avantul luat in anul calendaristic 2017, care a consemnat o perioada de 12 luni cu cele mai mari performanţe din 2007 incoace. Privind inainte, perspectiva ramane pozitiva pe multe pieţe si ne asteptam sa continuam sa vedem noi oferte din partea unei game largi de emitenţi, incluzand aici companii mari de tehnologie, cu crestere rapida, listari transfrontaliere, firme desprinse din altele mai mari si intreprinderi cu capital de stat.”

Mega-tranzacţii europene

Pieţele din regiunea EMEIA au atras 16 miliarde USD in primul trimestru 2018, intr-un numar de 86 de tranzacţii, situandu-se pe locul al doilea, dupa Asia-Pacific, in functie de numarul de tranzacţii. Valoarea atrasa a crescut cu 191% ca urmare a mega-tranzacţiilor. Regiunea a inregistrat doua din top trei IPO-uri si cinci dintre cele mai importante douazeci de tranzacţii de la nivel global din T1 2018.

In activitatea din regiune, Europa a cumulat 39 de oferte si 14,7 miliarde USD, din care sase oferte au atras 9,8 miliarde USD.

Pieţele emergente au contribuit puternic la performanţa IPO globala, bursele Bombay si National din India au inregistrat o crestere de 14% a castigurilor atrase faţa de T1 2017 si o usoara crestere (5%) a numarului de tranzacţii (39 de IPO-uri). Orientul Mijlociu a marcat o crestere de 17% a capitalului atras, fostele intreprinderi de stat, firmele de familie si cele susţinute de fondurile de investiţii cu capital privat fiind asteptate sa stimuleze activitatea IPO in lunile care vin.

Florin Vasilica spune: “Regiunea EMEIA s-a bucurat de un prim trimestru puternic pozitiv, cu o serie de mega-tranzacţii europene care au avut loc pana in cea de-a doua jumatate a lunii martie, impingand capitalul atras catre cel mai inalt nivel pentru primul trimestru al anului din T1 2015 pana in prezent. Ne asteptam ca aceste tranzacţii sa fie niste adevarate deschizatoare de drumuri care sa pregateasca terenul pentru un trimestru doi mult mai activ. In conditiile in care pieţele din India performeaza bine, iar Orientul Mijlociu ofera un flux constant de tranzacţii, perspectivele pentru prima jumatate de an in regiunea EMEIA sunt pozitive.”

In Romania continua un trend in care companiile private gasesc listarea la bursa drept o alternativa buna de finantare sau de exit al investitorilor financiari. In februarie 2018, a avut loc listarea Purcari (49% pentru 186 milioane RON) prin care Horizon Capital a facut un exit partial,anuntand astfel startul unor miscari de crestere si consolidare in segmentul de vin. Cea mai mare listare din 2017 a fost a DIGI Communications, care a vandut o participatie de 25,6% in valoare de 944 milioane RON. Totodata, s-au listat AAGES (15% pentru 5,5 milioane RON), Transilvania Broker de Asigurare (25% pentru 9 milioane RON) si Sphera Franchise Group (25%pentru 285 milioane RON). Alaturi de listarea celor patru companii private, piata romaneasca de capital s-a remarcat si prin nivelul redus de taxare al dividendelor, un factor care va continua saatraga investitori.

Crestere a activitatii IPO in SUA

Activitatea IPO din cele doua Americi a inregistrat un inceput de an mai bun decat cel din primul trimestru al anului 2017, atat in privinta capitalului atras cat si a numarului de listari. S-au inregistrat 44 de IPO-uri, care au insumat 15,4 miliarde USD si au generat o crestere de 29% a volumului si de 22% a castigurilor, comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Activitatea IPO din SUA a consemnat un numar de 36 de IPO-uri si castiguri de 12,8 miliarde USD, marcand o crestere de 44% a volumului si de 17% a capitalului faţa de T1 2017. In plus, cinci din primele zece oferte globale au avut loc in Statele Unite. De asemenea, trei din primele zece tranzacţii de pe bursele americane au fost trans-frontaliere. Per total, pe bursele americane s-a derulat 41% din intreaga activitate trans-frontaliera globala in primul trimestru 2018, faţa de 35% in primul trimestru 2017.

Intensificare a activitatii din regiunea Asia-Pacific

Pieţele din regiunea Asia-Pacific au inregistrat o scadere a activitatii de tranzactionare in T1 2018, cu doar 157 de IPO-uri si o scadere de 39% faţa de T1 2017 – cel mai slab trimestru din T2 2016 pana in prezent. Valoarea totala atrasa in primul trimestru al anului a atins 11,4 miliarde USD, cu 26% mai mica faţa de T1 2017 si cel mai mic nivel din T1 2016. Cu toate acestea, in ciuda scaderii activitaţii IPO, Asia-Pacific ramane cea mai aglomerata regiune din lume in privinta noilor listari din 2018.

Previziuni pozitive, in ciuda semnalelor mixte

Activitatea IPO din 2018 pare promiţatoare, alimentata de pieţe de capital puternice si de castiguri solide ale companiilor. In ciuda cresterii asteptate a ratei dobanzilor din cursul acestui an si a incertitudinii legate de politicile comerciale potenţiale, increderea constanta a investitorilor incurajeaza un flux sanatos de activitate in toate sectoarele si pe toate pieţele in acest an.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here