Home CSR Doua mori de apa din Caras Severin, vechi de peste 100 de...

Doua mori de apa din Caras Severin, vechi de peste 100 de ani, renovate si incluse in circuitul turistic

782
0
SHARE

Localnicii si voluntarii din toata tara vor ajuta la repararea a doua dintre cele sase mori de apa existente in satul Parvova, din comuna Lapusnicel. La finalul lucrarilor, vor fi montate indicatoare si placute informative cu denumirea tuturor morilor de apa din sat.

Asociatia Acasa in Banat va mai renova inca doua mori de apa din judetul Caras Severin, constructii cu peste 100 de ani vechime. In acest fel, morile sunt incluse in circuitul turistic local si vor putea fi descoperite mult mai usor de vizitatori.

Proiectul este finantat de Fundatia Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul „Sustine un ONG”, program anual ce incurajeaza participarea activa a angajatilor companiei in proiecte sociale.

In cadrul interventiei, vor fi reabilitate 2 dintre cele 6 mori de apa existente in satul Parvova din comuna Lapusnicel. Alaturi de localnici, voluntari din toata tara vor repara Moara Osoina si Moara din Cheia, iar renovarea va implica schimbarea acoperisurilor, repararea fundatiilor, ecologizarea albiei raului Lapusnicel, tratarea lemnului, confectionarea unui nou pod pe ieruga si refacerea stavilarului. La final, vor fi montate marcaje, indicatoare si placute informative cu denumirea tuturor morilor de apa din sat.

In acest fel, morile sunt incluse in circuitul turistic local si vor putea fi descoperite mult mai usor de vizitatorii sositi in zona.

„Aceasta actiune din incheierea proiectului «Salvam Morile de Apa», marcheaza si ultima noastra interventie pe anul 2020 asupra morilor de apa din Caras Severin, cu scopul de a le reda frumusetea si mai ales, utilitatea. Cele doua mori din Parvova alese spre renovare nu mai functioneaza de mai bine de 10 ani. Ne dorim ca la finalul celor doua zile de lucru intens, morile sa fie repuse in functiune si sa macine faina ca odinioara. In acest mod, localnicii vor putea relua, pastra si transmite mai departe aceasta traditie straveche”, a declarat Radu Trifan, presedintele Asociatiei Acasa in Banat.

“Am ales sa ma implic in acest proiect pentru ca imi pare rau de fiecare obiect al trecutului care ramane in uitare, nefiind valorificat pe masura potentialului sau. Ma bucur sa vad cum atatia oameni rezoneaza cu aceasta cauza si au venit alaturi de noi. Impreuna salvam nu doar mori, ci si oameni si comunitati. Astept cu nerabdare ultima actiune unde sper sa revad multi prieteni vechi ai morilor”, a spus Andrei Amarghioalei, Shop Manager Orange Romania si coordonator proiect.

Anul acesta, Asociatia Acasa in Banat si Fundatia Orange si-au unit fortele pentru a salva patrimoniul mulinologic din judetul Caras Severin si pentru a-l introduce intr-un circuit turistic.

La finalul acestui an, prin intermediul proiectului „Salvam Morile de Apa”, 10 mori de apa din localitatile Garnic, Sopotu Vechi (comuna Dalboset) si Parvova (comuna Lapusnicel) isi vor recapata stralucirea de odinioara si vor fi pregatite sa intampine turistii care ajung in aceste minunate sate, ajutand la dezvoltarea economica a comunitatilor locale cu peste 1.500 de persoane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here