MSD Animal Health a lansat campania Protect Our Future Too (#Protectourfuturetoo) in peste 30 de tari EMEA – incluzand Europa, Rusia, Africa de Nord si Orientul Mijlociu – pentru a creste gradul de constientizare a riscurilor la care sunt supuse animalele noastre de companie, din cauza modificarii caracteristicilor anotimpurilor, precum lunile mai calde din perioada de toamna si de iarna, dar si temperaturile mai ridicate in general.
Specializati in studiul parazitilor, al comportamentelor si bolilor animalelor si One Health, 21 de oameni de stiinta de renume in domeniile lor, la nivel european, au dezvaluit informatii referitoare la patru teme importante: sanatatea animalelor de companie, paraziti, boli si schimbari de comportament la animalele de companie. Rezultatele confirma faptul ca schimbarile sezoniere au o gama larga de implicatii asupra animalelor de companie.
„Schimbarea conditiilor climatice este, cu siguranta, unul dintre factorii determinanti in cresterea numarului de boli infectioase”, a subliniat Dr. Fernando Fariñas Guerrero, Director al Institutului de Imunologie Clinica si Boli Infectioase din Málaga.
Iar, Prof. Jacques Guillot, lector si cercetator la Scoala Nationala Veterinara din Franta, atrage atentia ca „unele boli se transmit, in mod natural, de la animale la oameni si invers”.
Animalele de companie sunt o parte importanta a familiilor noastre si, de aceea, prin campania Protect Our Future Too consideram ca este momentul sa actionam pentru a le asigura protectia. Pentru a ne da seama de nivelul actual de constientizare a pericolelor, a fost realizat un sondaj de opinie in randul proprietarilor de animale de companie si al medicilor veterinari. Principalele concluzii ale sondajului arata ca doar 25% dintre proprietarii de animale de companie chestionati cred ca sunt informati cu privire la riscurile pe care temperaturile mai ridicate si umiditatea le reprezinta pentru animalele de companie.
„Incalzirea globala va continua sa ne afecteze pe noi si pe animalele noastre de companie decenii de acum inainte”, a precizat Prof. Dr. Ralf Müller, Seful Serviciului de Dermatologie Veterinara de la Universitatea din München.
De asemenea, 28% dintre respondenti nu isi protejeaza animalele de companie impotriva parazitilor pe tot parcursul anului. Dr. Fernando Fariñas Guerrero, Director al Institutului de Imunologie Clinica si Boli Infectioase din Málaga a explicat: „Vaccinarea animalelor noastre de companie are un impact asupra sanatatii acestora, asupra sanatatii altor animale si, de asemenea, asupra sanatatii publice”.
Deoarece capusele reprezinta o amenintare directa pentru sanatatea animalelor noastre de companie, cresterea temperaturilor ne impune mai mult ca oricand sa le protejam de acest risc. Dar, intrucat 59% dintre proprietarii de animale de companie chestionati cred ca sunt dezinformati in legatura cu riscurile pe care le pot prezenta capusele si alti paraziti, nu este surprinzator faptul ca doar 41% dintre proprietarii de animale de companie chestionati le protejeaza impotriva parazitilor pe tot parcursul anului.