Home Life Clujul construieste primul parc experimental de cercetare in energii alternative

Clujul construieste primul parc experimental de cercetare in energii alternative

592
0
SHARE

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, in parteneriat cu compania Cluj Innovation Park, deruleaza o procedura de licitatie publica pentru construirea primului parc stiintific experimental mixt din zona de Nord-Vest a Romaniei, Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot in Energii Alternative – CITAT-E.

Anuntul a fost lansat in cadrul Saptamanii Europene a Regiunilor si Oraselor 2020 (12-15 octombrie 2020).

Parcul fotovoltaic si eolian, cu o capacitate totala instalata de minim 1.000 kW, va fi amplasat in cadrul Cluj Innovation Park, in zona Dealul Lomb din Cluj, si va avea rolul de a testa in conditii reale eficienta energetica a panourilor fotovoltaice si instalatiilor eoliene moderne si de a incuraja consumul descentralizat de energie produsa din surse regenerabile. Parcul va trebui sa fie finalizat in data de 31 august 2021.

Energia verde produsa va fi consumata experimental de parcul stiintific si tehnologic Cluj Innovation Park, iar rezultatele obtinute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei, cu posibilitate de replicare la nivel national. In viitor, beneficiile pot fi semnificative, mai ales in zonele unde exista deficit energetic, putand reprezenta o solutie de alimentare cu energie alternativa la nivel national. Cercetatorii din institut implicati in acest proiect vor monta recuperatoare de energie pentru testarea in timp real a eficientei energetice a panourilor fotovoltaice si a instalatiilor eoliene care vor functiona pe arealul parcului.

Principalele rezultate ale proiectului includ producerea de energie durabila curata pentru un parc stiintific de 2,2 ha, studiul stocarii energiei ecologice si regenerabile si realizarea de teste, masuratori, analizecantitative si calitative si monitorizarea rezultatelor cercetarii.

Acest laborator experimental va permite, de asemenea, cresterea capacitatii de cercetare-dezvoltare si inovare in domeniul energiilor alternative, eficienta energetica si tehnologii avansate de mediua membrilor clusterului TREC-Transylvania Energy Cluster.

Infiintat in 2015, TREC reuneste in prezent 39 de entitati, inclusiv trei universitati, trei institute de cercetare, municipalitatea Cluj-Napoca, agentii de dezvoltare locala si companii private (atat multinationale, cat si IMM-uri).

Acest parc va da posibilitatea agentilor economici sa se convinga de faptul ca energia regenerabila, curata produsa cu echipamente adecvate si consumata in mod eficient, este o alternativa extrem de viabila la energia clasica, sporind astfel atractivitatea investitorilor in acest domeniu de viitor.

Valoarea totala a proiectului este de 13.097.616 lei (2,75 milioane de euro), fiind cofinantat de Uniunea Europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritara 1: Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor. Proiectul are o durata de 52 de luni: 01.06.2016 – 31.08.2021.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here