Home Cariere MOL a finalizat o fabrica de reciclare a deseurilor de anvelope. Investitia...

MOL a finalizat o fabrica de reciclare a deseurilor de anvelope. Investitia se ridica la 10 mil dolari

283
0
SHARE

Fabrica de bitum-cauciuc de pe platforma Zala, din Ungaria, reprezentand o investitie de aproximativ 10 milioane USD, a fost finalizata. Instalatia, construita intr-un an, are o capacitate anuala de productie de 20.000 de tone de bitum cauciuc. Pe langa reciclarea a 8-10% din deseurile de anvelope menajere din Ungaria, noua fabrica va contribui la functionarea eficienta a platformei Zala si la pastrarea a peste 100 de locuri de munca.

3.000 de tone de resturi de cauciuc sunt utilizate anual pentru a produce bitum-cauciuc prin reciclarea a aproximativ jumatate de milion de anvelope uzate, reprezentand aproximativ 8-10% din deseurile de anvelope menajere produse anual la nivel national. Noua fabrica poate produce aproximativ 96 de tone de bitum-cauciuc pe zi, ceea ce se traduce anual in 20.000 de tone de materie prima pentru constructia de drumuri, suficient pentru a construi 200 km de sosea cu 2X1 benzi sau pentru a reface stratul superior a 600 km de drum cu 2×1 benzi.

In 2012, platforma Zala a fost inaugurata si a operat cu succes o fabrica pilot de bitum-cauciuc, cu o capacitate anuala de 5.000 de tone. Ca raspuns la cererea in crestere, MOL a inceput constructia unei noi fabrici in primavara lui 2019. Fabrica a fost finalizata in aproximativ un an, lucrarile continuand in pofida pandemiei de COVID-19, cu masurile de precautie adecvate. Faptul ca nu s-au pierdut zile de lucru in timpul implementarii proiectului este o realizare importanta.

„Capacitatea de 96 de tone pe zi este suficienta pentru a satisface cererea de bitum pentru volume mai mari de lucrari de constructii de drumuri. Mai mult, aceasta cantitate ofera, de asemenea, posibilitatea de a explora noi oportunitati de afaceri in tarile din imprejurimi. Avand in vedere ca bitumul-cauciuc stabilizat chimic este brevetat MOL, vanzarea licentei ar putea fi o oportunitate suplimentara de utilizare, iar noua fabrica este un exemplu excelent pentru acest lucru. In ultimii 8 ani, aproximativ 150 km de sectiuni de drum au fost construite sau renovate in Ungaria folosind bitum-cauciuc, iar acum volumul poate creste datorita capacitatii de productie nou adaugate. Productia de 20.000 de tone acopera aproximativ 10-15% din cererea interna de bitum. Grupul MOL isi propune sa se impuna ca lider de piata pe segmentul de reciclare in Europa Centrala si de Est, in procesul de implementare a Strategiei Enter Tomorrow 2030 iar finalizarea acestei fabrici reprezinta un nou element in aceasta directie”- a declarat Tibor Zsinkó, vicepresedinte MOL Ungaria pentru segmentul Downstream.

Exista toate conditiile necesare pentru ca drumurile din bitum-cauciuc sa devina din ce in ce mai raspandite. Este de sperat ca, pe termen lung, acest lucru sa duca la imbunatatirea semnificativa a starii drumurilor, deoarece aderenta excelenta a bitumului-cauciuc la agregatele minerale reduce posibilitatea de formare a gropilor, iar capacitatea sa de acoperire mai mare va avea ca rezultat o probabilitate mai mica de aparitie a denivelarilor. In zonele rezidentiale, poate fi un considerent important pentru companiile de constructii sa utilizeze aceasta materie prima pentru a atinge niveluri semnificativ mai mici de zgomot din trafic, reducand poluarea fonica a mediului.

75% din investitia de aproximativ 10 milioane USD a fost furnizata de MOL din resurse proprii, iar 25% a fost finantata prin ajutor de stat obtinut in cadrulProgramul de Sustinere a Investitiilor in Intreprinderi Mari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here