Home ONG 1 din 6 copii traieste in saracie extrema. Exista familii care supravietuiesc...

1 din 6 copii traieste in saracie extrema. Exista familii care supravietuiesc cu 2 dolari/zi de persoana

847
0
SHARE

Conform estimarilor, unu din sase copii – 356 de milioane de copii din intreaga lume – traia in conditii de saracie extrema inainte de pandemie, iar situatia se va inrautati in mod semnificativ, potrivit unui nou studiu realizat de Banca Mondiala impreuna cu UNICEF.

„Estimarile globale privind situatia copiilor in saracie monetara: O actualizare” arata ca in Africa sub-sahariana, o zona cu plase de siguranta sociala limitate, doua treimi dintre copii traiesc in gospodarii care se straduiesc sa supravietuiasca cu o medie de 1,90 de dolari pe zi sau mai putin de persoana – unitatea de masura internationala pentru saracia extrema. In Asia de Sud se afla aproape o cincime dintre acesti copii.

Studiul arata ca numarul copiilor care traiesc in saracie extrema a scazut moderat cu 29 de milioane intre anii  2013 si 2017. Cu toate acestea, UNICEF si Grupul Bancii Mondiale avertizeaza ca orice progres dobandit in ultimii ani a capatat un ritm ingrijorator de lent, cu o distributie inegala si supus riscurilor din cauza impactului economic al pandemiei de COVID-19.

„Unu din sase copii care traieste in saracie extrema inseamna unu din sase copii care se lupta sa supravietuiasca”, a afirmat Sanjay Wijesekera, Director de Programe UNICEF. „Cifrele ca atare socheaza pe oricine. Iar scala si amploarea a ceea ce stim despre dificultatile financiare provocate de pandemie nu fac altceva decat sa inrautateasca situatia. Guvernele au nevoie urgent de un plan de recuperare pentru copii, pentru a preveni situatia in care multi alti copii si familiile lor ar putea ajunge la un nivel de saracie nemaiintalnit de multi, multi ani”.

Desi copiii reprezinta o treime din populatia lumii, aproape jumatate din persoanele care traiesc in saracie extrema sunt copii. Pentru copii, probabilitatea de a fi extrem de saraci este de doua ori mai mare decat pentru adulti (17,5% dintre copii fata de 7,9% dintre adulti). Copiii de cele mai mici varste sunt cei mai afectati – aproape 20% dintre toti copiii cu varste sub 5 ani din statele in curs de dezvoltare traiesc in gospodarii extrem de sarace.

„Faptul ca unu din sase copii traia in saracie extrema si ca 50% dintre cei extrem de saraci din intreaga lume erau copii chiar si inainte de pandemia de COVID-19 sunt aspecte care ne ingrijoreaza foarte mult”, a spus Carolina Sánchez-Páramo, Directorul Global pentru Saracie si Echitate al Bancii Mondiale. „Saracia extrema priveaza sute de milioane de copii de oportunitatea de a-si atinge potentialul, in materie de dezvoltare fizica si cognitiva, si le ameninta abilitatea de a ocupa locuri de munca bune in viata adulta. In urma perturbarilor economice majore provocate de pandemie, este mai important ca oricand ca guvernele sa sustina gospodariile sarace in care traiesc copii, in aceste momente, si sa contribuie la reconstructia capitalului lor uman pe durata redresarii”.

Saracia extrema in randul copiilor nu a scazut atat de mult ca in cazul adultilor, o parte mai mare a celor extrem de saraci la nivel global erau copii, in 2017, comparativ cu aceeasi categorie in 2013. Toate regiunile lumii inregistreaza niveluri variate de scadere a saraciei extreme in randul copiilor, cu exceptia Africii sub-sahariene, care a cunoscut o crestere de 64 de milioane a numarului absolut de copii care se lupta sa supravietuiasca cu 1,90 dolari pe zi, de la 170 de milioane in 2013 la 234 de milioane in 2017.

Saracia in randul copiilor este prevalenta in statele fragile si afectate de conflicte, unde peste 40% dintre copii traiesc in gospodarii extrem de sarace, comparativ cu o proportie de aproape 15% dintre copii in alte state, arata studiul. De asemenea, studiul releva ca peste 70% dintre copiii care traiesc in saracie extrema vin din gospodarii in care capul familiei lucreaza in agricultura.

Criza actuala de COVID-19 va continua sa ii afecteze in mod disproportionat pe copii, femei si fete, amenintand sa anuleze progresele greu dobandite in materie de egalitate de sanse. Masurile de protectie sociala joaca un rol crucial in inlesnirea mecanismelor de adaptare pentru cei saraci si vulnerabili, atat ca raspuns imediat la epidemia de COVID-19, cat si pentru redresarea pe termen lung.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here