Home Companii Cele mai atractive orașe europene pentru investițiile imobiliare în 2021

Cele mai atractive orașe europene pentru investițiile imobiliare în 2021

660
0
SHARE

Investitorii imobiliari din Europa se orientează tot mai mult către orașele mari și active din sectoare minim perturbate de criza sanitară, care asigură venituri stabile, precum logistica și rezidențialul, arată datele din raportul Emerging Trends in Real Estate 2021, realizat de PwC și Urban Land Institute.

Alte segmente care vor beneficia de o cerere relative stabilă sunt centrele de date, clădirile științelor vieții (companii farmaceutice, de biotehnologie și de dispositive medicale), energie nouă/infrastructură, industrialul și turnurile de comunicații.

„Pandemia a forțat milioane de persoane să lucreze de acasă, a închis magazinele cu amănuntul și a accelerat schimbările structurale care au afectat trei sectoare principale ale lumii imobiliare – birouri, comerț cu amănuntul și ospitalitate. Astfel că, beneficiarii pieței din acest an sunt activele din sectoare minim perturbate și beneficiare ale digitalizării accentuate din ultimul an. În România, tendințele sunt similare cu cele din Europa și vedem un apetit crescut pentru investițiile în rezidențial și logistică”, a declarat Francesca Postolache (FOTO), Partener PwC Romania.

Top orașe

Clasamentul anual al celor mai atractive orașe europene pentru investițiile imobiliare reflectă precauția investitorilor, care continuă să vadă orașele importante ale Europei ca pariuri mai sigure, ce oferă lichiditate și stabilitate.

Astfel, Berlinul se află în fruntea listei ca favorit general pentru potențiali în 2021, investitorii fiind încurajați de performanța relativ puternică în abordarea COVID-19 de către Germania în ansamblu. De altfel, Germania este prezentă cu încă trei orașe în top 10.

Așadar, clasamentul arată în felul următor:

  1. Berlin
  2. Londra
  3. Paris
  4. Frankfurt
  5. Amsterdam
  6. Hamburg
  7. Munchen
  8. Madrid
  9. Milano
  10. Viena

Industria nu exclude nici orașele mici și mijlocii, cu condiția ca acestea să fie bine conectate – conectivitatea la transport este considerată în mod covârșitor cel mai important factor în evaluarea orașelor.

Alte previziuni

55% dintre investitori se așteaptă să fie cumpărători neți de proprietăți imobiliare în 2021, dar securitatea veniturilor din activele care nu sunt de bază provoacă îngrijorare.

Sondajul arată un declin marcant în încrederea în afaceri pentru 2021, cu aproape jumătate dintre respondenți așteptându-se la o scădere a profiturilor și un sfert anticipând pierderi de locuri de muncă în acest sector.

Investitorii interni și europeni vor juca un rol mult mai mare în Europa în 2021. Aproximativ o treime dintre respondenți se așteaptă ca investitorii europeni să-și mărească angajamentele în 2021.

Directorii imobiliari au fost prudenți în ceea ce privește perspectivele generale, rezultând o scădere semnificativă a încrederii în afaceri, 28% comparativ cu 13% în raportul anterior. În plus, 44% au anticipat o scădere a profitabilității, comparativ cu 15% în 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here