Home Companii Scădere dramatică a pieței imobiliare. Urmează un an de respiro în sectorul...

Scădere dramatică a pieței imobiliare. Urmează un an de respiro în sectorul rezidențial

566
0
SHARE

Cea mai recentă prognoză prezentată de Colliers International anunță un declin de 30% al investițiilor imobiliare. Nesiguranța resimțită de dezvoltatori în sectoare precum birouri și hoteluri pare unul dintre motivele care stau în spatele acestui declin.

Pe de altă parte, piața terenurilor ar putea avea un an bun, în special pentru imobilele teren bine poziționate pentru a răspunde cererii dezvoltatorilor din retail.

Scădere drastică a investițiilor

Pe piața investițiilor imobiliare este așteptată o contracție, după un an foarte bun pentru acest segment. Investițiile ar putea înregistra o scădere în 2021, de la aproximativ 900 de milioane de euro la aproximativ 500-600 de milioane de euro, arată studiul Colliers International.

”Unii investitori ar putea rămâne în așteptare, pe fondul lipsei de claritate cu privire la structura și anvergura veniturilor viitoare (în special în ceea ce privește activele mai bine poziționate în sectoare precum birouri și hoteluri); pe de altă parte, activitatea poate deveni mai dinamică în zona activelor aflate în dificultate sau a celor cu potențial de transformare, care ar putea deveni mai atractive pentru cumpărători”, a comentat Silviu Pop, Head of Research, Collier International România.

Peisaj mixt în tranzacțiile cu terenuri

2021 aduce diverse oportunități pe piața terenurilor, mai spun consultanții Colliers International. Având în vedere numărul considerabil de tranzacții inițiate în perioada recentă (inclusiv în 2020), piața terenurilor pare pregătită pentru un an bun. ”Dezvoltatorii de retail, inclusiv operatorii de tip “big box” și dezvoltatorii rezidențiali, vor rămâne motoarele pieței. Cererea de terenuri pentru birouri și hoteluri va rămâne redusă, iar consultanții Colliers International nu se așteaptă la modificări semnificative dinspre aceștia, având în vedere incertitudinile existente în ceea ce privește componenta de leasing”, adaugă Silviu Pop.

În ciuda realității economice dificile, piața rezidențială a înregistrat în continuare o cerere puternică și creșteri modeste ale prețurilor (în medie) în 2020. Dar lucrurile arată un pic diferit acum – creșterile salariale din sectorul privat s-au oprit și o reluare a trendului pozitiv nu este estimată pe termen scurt, în timp ce salariile funcționarilor publici sunt înghețate pe fondul consolidării fiscale – în acest context, este de așteptat ca anul 2021 să fie un an de respiro pentru sectorul rezidențial. Pe de altă parte, dinamica de dezvoltare a orașelor și a zonelor periferice rămân atractive pe termen lung, dată fiind problema supraaglomerării urbane din România.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here