Home Societate Criza COVID, departe de a lua sfârşit. Tulpina britanică a virusului naşte...

Criza COVID, departe de a lua sfârşit. Tulpina britanică a virusului naşte noi probleme

794
0
SHARE

O nouă perioadă de restricţii aduse de pandemia de coronavirus se întrevede la orizont, odată cu înmulţirea cazurilor de infectări cu NOUA tulpină de SARS-Cov-2 dezvoltată în Marea Britanie.

La finalul săptămânii, 10 noi cazuri de infectare cu noua formă a virusului descoperite pe teritoriul României au pus pe jar autorităţile. Două dintre acestea au fost raportate de către Vâlcea, un judeţ recent ieşit din sfera restricţiilor severe şi cu o rată de infectare sub 1,5%.

„Apariția acestor două cazuri de îmbolnăvire cu noua tulpină de coronavirus în Vâlcea este îngrijorătoare și de aceea fac apel la respectarea în continuare cu strictețe a măsurilor de protecție individuală și colectivă. Dată fiind contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, trebuie acordată o atenție sporită acestor reguli, purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor fiind extrem de importante pentru a preveni răspândirea virusului în comunitate. Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV- 2 a scăzut mult în județ în ultima lună și numai prin responsabilitate și grijă față de cei care sunt mai vulnerabili în fața acestui virus putem evita o situație ce ar impune dispunerea de noi restricții”, a precizat prefectul Sebastian Fârtat, conform publicaţiei Săptămâna în Oltenia.

Pe de altă parte, Grupul de Comunicare Strategică a informat că tendinţa de relaxare a măsurilor de distanţare socială este tratată cu prea mare lejeritate de către populaţie şi agenţii economici. Astfel, în cursul zilei de ieri, 29 ianuarie, efectivele Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanți ai altor instituții, au continuat acțiunile de control, la nivel național, cu privire la modul de respectare a măsurilor de protecție sanitară.

Au fost verificați peste 4.000 de operatori economici, peste 170 de operatori de transport persoane și aproximativ 9.000 de obiective de interes, precum restaurante, terase, fast food-uri. De asemenea, au fost verificate peste 75.000 de persoane.

În total, au fost aplicate 4.850 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 840.000 de lei.

Principalele abateri constatate au vizat nerespectarea obligației de a purta masca de protecție, fiind aplicate 4.177 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 587.525 de lei. Alte 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 53.500 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

Totodată, au fost aplicate 630 de sancțiuni, în valoare de aproximativ 190.000 de lei pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea/libera circulație a persoanelor.

În urma controalelor efectuate, au fost întocmite 2 dosare penale, în care sunt cercetate 2 persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here