Home Casa 3 din 5 români și-au găsit locuința dorită în max. 3 luni....

3 din 5 români și-au găsit locuința dorită în max. 3 luni. Au vizionat cel mult 5 proprietăți

849
0
SHARE

Trei din cinci români îşi cumpără o locuinţă în cel mult trei luni, iar majoritatea vizionează cel mult cinci proprietăţi înainte de achiziţie, arată datele unui sondaj internaţional ING pe tema achiziţiilor de locuinţe.

“Deşi jumătate dintre români spun că le-a fost greu să găsească o locuinţă care să bifeze toate criteriile de selecţie, aceştia au fost cei mai hotărâţi şi rapizi din Europa, în 2020. Trei din cinci români spun că şi-au găsit locuinţa în cel mult trei luni, pe primul loc dintre ţările europene participante la studiu”, arată informațiile din sondaj.

Mai mult decât atât, peste 60,9% dintre români şi-au găsit locuinţa după ce au vizionat cel mult cinci proprietăţi, în timp ce alţi 22,8% şi-au achiziţionat casa după ce au vizitat între şase şi zece proprietăţi.

România se află în top trei al clasamentului de proprietari care nu au credit ipotecar (46,5%), fiind depăşită doar de Italia (49,3%) şi Polonia (54,1%). De asemenea, românii se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte achiziţionarea unei locuinţe prin credit ipotecar (14,9%).

În acelaşi timp, puţini români (11,5%) închiriază comparativ cu germanii (53,5%) sau austriecii (48,4%), iar unul din patru români declară că locuieşte împreună cu prietenii sau familia, cu mult peste media europeană. La polul opus, din acest punct de vedere se află germanii (4,1%) sau francezii (5,9%).

Potrivit sondajului, când au avut de ales între locuinţa de vis şi o locuinţă pe care şi-o pot permite, peste jumătate dintre români au pus preţul pe primul loc, iar peste 30% sunt de părere că au pierdut cel puţin o proprietate deoarece un alt client a fost dispus să plătească mai mult. Aşadar, 58,3% dintre români au oferit exact preţul cerut de vânzător, iar doar 24,8% au negociat preţul pentru a obţine o ofertă mai bună.

De asemenea, 57,2% dintre români şi-au achiziţionat o locuinţă deoarece voiau sa fie proprietari acolo unde locuiesc, iar doar 5,7% dintre români spun că au avut în vedere achiziţia ca investiţie, cea mai mică rată din Europa, unde luxemburghezii (25%), francezii (21,4%) şi germanii (19,6%) ocupă primele poziţii. În ceea ce priveşte sprijinul financiar, românii au apelat în primul rând la familie (44,7%), apoi la consultantul bancar (22,1%) sau la prieteni (18,1%).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here