Home Societate Invazie zombie in farmaciile din Vâlcea. Cazuri suspecte în atenţia Parchetului

Invazie zombie in farmaciile din Vâlcea. Cazuri suspecte în atenţia Parchetului

387
0
SHARE

O nouă schemă de introducere a medicamentelor pe piaţa neagră pare să fi luat naştere în Vâlcea. Un control recent al Casei de Asigurări de Sănătate a scos la iveală mai multe sute de cazuri în care persoane “decedate” s-au prezentat la ghişee pentru a ridica medicamentele trecute pe reţete compensate în numele unor cunoscuţi. 14 farmacii sunt implicate în acest scandal, 4 dintre acestea aparţinând aceluiaşi lanţ internaţional de farmacii independente. “În contextul evidentei de fapt constatată de echipele de control ale Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea, pentru situaţiile în care s-a constatat eliberarea de medicamente unor persoane decedate, s-au sesizat aceste situaţii organelor de cercetare penală pentru verificări. Menţionez că, potrivit legii, era obligatorie efectuarea acestui demers”, spune directorul CAS Vâlcea, Alin Voiculeţ. În replică, farmaciştii spun că întreaga poveste este cauuată de erori umane în gestionarea sistemului.

Scuza generală: “Eroare de sistem!”

La eliberarea medicamentelor de pe reţetă, fie către beneficiar, fie către un aparţinător, farmaciştii au obligaţia de a înregistra datele personale (nume, CNP) în sistemul naţional al asigurărilor de sănătate. În peste 300 de cazuri însă, farmaciştii implicaţi în această poveste şocantă nici măcar nu au clipit a mirare când sistemul naţional le-a semnalat că persoana aflată la ghişeu era marcată ca fiind decedaţi de ani buni.

“Singura explicaţie este cea a unei erori de sistem. De fapt, o eroare umană în gestionarea sistemului. De exemplu, vine Popescu Ion la farmacie, dar cu acelaşi nume mai sunt înregistrate 3-4 persoane decedate din zonă. Chiar dacă are CNP diferit de al acestora, farmacistul poate bifa din greşeală persoana decedată ca fiind cea care ridică medicamentele. Eu asta cred. La noi nu a ajuns încă niciun echipaj de la Investigaţii Economice“, spune Tudor Daniel, reprezentantul farmciei DoverMed din Horezu.

Scuza acestuia este îmbrăţişată şi de reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor Vâlcea. “Nu cred să fie o schemă ilegală pusă în practică. Noi nu am fost sesizaţi, dar cunosc în mare subiectul. În opinia mea, avem de a face cu o eroare de sistem sau cu o greşală neintenţionată din partea personalului. Nu avem de ce să declanşăm o anchetă internă în rândul membrilor din Colegiu. Este o chestiune gestionată între Casa de Asigurări şi fiecare farmacie în parte şi înţeleg că, în acest moment, se fac investigaţii de către organe de cercetare abilitate“, spune Samoil Vîlcu, preşedinte Birou Executiv, Colegiul Farmaciştilor Vâlcea.

“O chestiune suspectă!”

Pentru anchetatori însă, invazia zombie din scriptele farmaciilor vâlcene rămâne un caz care poate să aibă o cu totul altă explicaţie decât cea oferită de reprezentanţii farmaciilor implicate.
Rămâne o chestiune suspectă! Este un caz complex, noi încercăm să mergem şi pe alte piste şi strângem diverse dovezi. Explicaţia erorii în gestionarea sistemului ne-a fost oferită şi nouă, dar acelaşi sistem a fost folosit şi anterior, fără a antrena un număr atât de mare de cazuri suspecte de eliberare a unor produse farmaceutice pe reţete compensate sau gratuite. Suntem totuşi departe de a trage o concluzie“, spune o sursă din interiorul anchetei.

Anterior pandemiei, piaţa neagră a medicamentelor din România atinsese un nivel impresionant, în special pe produse destinate tratării cancerului, antipsihotice, disfuncţiei erectile sau a sclerozei multiple. În perioada 2020-2021, anunţurile de vânzare medicamente din surse necontrolate postate pe internet au abundat în oferte de comercializare a produselor folosite în tratarea pacienţilor COVID, dar o bună parte din cota de piaţă a celorlalte medicamente comercializate la negru s-a păstrat.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here