Home Companii Se deschid primele dosare penale în scandalul ”Morți la farmacie” din Vâlcea

Se deschid primele dosare penale în scandalul ”Morți la farmacie” din Vâlcea

184
0
SHARE

4 farmacii vâlcene, din totalul de 14 implicate în livrarea de medicamente către persoane decedate, au atras până acum atenția anchetatorilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al IPJ Vâlcea, acești deschizând și primele dosare penale pe numele farmaciștilor implicați. Sandalul s-a iscat după ce echipele de control ale CAS Vâlcea au descoperit sute de cazuri înregistrate în farmaciile din județ în care eliberarea medicamentelor în baya unor rețete compensate s-a făcut către persoane cu date de identitate ale unor decedați. Mai mult, …

…”morții” au dat cu subsemnatul

Dincolo de situația aberantă în care cei care au ridicat medicamentele s-au pus prin folosirea datelor unor persoane decedate, în peste 90% din cazuri aceștia au și semnat în numele morților. Acesta este elementul frapant care i-au pus pe gânduri pe anchetatori. ”Nu mai putem vorbi de o eroare de nume sau o confuzie. Există semnături date în numele unor persoane decedate. De asemenea, o confuzie de nume sau două ar fi reprezentat o scuză plauzibilă, dar aici vorbim de zeci de cazuri trecute prin fiecare farmacie în parte, cazuri la care farmaciștii au închis ochii, deși sistemul electronic le arăta clar că persoana invocată de cei aflați în fața ghișeului era decedată. Am solicitat detalii suplimentare de la CAS Vâlcea”, a declarat o sursă din anchetă.

Raport secretizat

Directorul CAS Vâlcea, Alin Voiculeț ezită să dea mai multe amănunte despre control efectuat în farmacii, dar confirmă faptul că fișele semnate de ”morții vii” au fost solicitate de către organele de cercetare penală. ”Am primit o solicitare în acest sens și am dat curs cererii lor. Cred că sunt 4 sau 5 farmacii vizate în acest moment, dar, în opinia mea, toate vor ajunge în faza de dosar penal. Îmi pare rău, dar amănunte din raportul echipelor de control nu vă pot oferi. Acesta va rămâne secretizat până când organele de cercetare penală vor trage concluzii în aceste cazuri”, spune directorul Voiculeț.

Citește și

Invazie zombie in farmaciile din Vâlcea. Cazuri suspecte în atenţia Parchetului

Lanț de scuze

Farmaciștii implicați în scandal dau vina, totuși, pe erorile umane apărute în gestionarea sistemului informatic. ” De exemplu, vine Popescu Ion la farmacie, dar cu acelaşi nume mai sunt înregistrate 3-4 persoane decedate din zonă. Chiar dacă are CNP diferit de al acestora, farmacistul poate bifa din greşeală persoana decedată ca fiind cea care ridică medicamentele. Eu asta cred”, susține Tudor Daniel, reprezentantul farmciei DoverMed din Horezu.

În scandalul ”morților vii” veniți după medicamente, 4 dintre unitățile în care au apărut astfel de cazuri bizare apațin Farmaciei George, societate afiliată lanțului internațional Alphega.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here