Home Cariere Ce se modifică din ianuarie în materie de beneficii extra-salariale? 2022 a...

Ce se modifică din ianuarie în materie de beneficii extra-salariale? 2022 a dat startul unor noi tendinţe

297
0
SHARE

Din ianuarie 2023, angajatorii vor fi nevoiți să se încadreze într-un plafon lunar de 33% din salariul de bază al angajaților, neimpozabil, pentru acordarea anumitor tipuri de beneficii salariale, conform prevederilor ordonanței nr. 16/2022. Rămâne de văzut cum se vor adapta companiile în gestionarea beneficiilor extra-salariale acordate personalului angajat, în contextul în care 2022, pe fondul unei lipse acute de personal specializat în majoritatea sectoarelor economice, a dat startul unor trenduri noi, cu beneficii personalizate în funcţie de cerinţele şi nevoile reale ale angajaţilor.

Tichetele de masă rămân baza, dar apar şi noi oferte diversificate

Chiar dacă angajații au acum acces la un pachet mixt de beneficii, anunțurile de joburi menționează în continuare beneficii tradiționale precum tichete de masă (70%), bonusuri de performanță (62%), asigurare medicală (57%), dar și cursuri de specializare sau de dezvoltare personală (60%). Pe aceste liste, se numără totodată și teambuilding-urile (40%), primele de sărbători (50%) și laptop sau telefon mobil (47%).
Totodată, angajatorii se arată din ce în ce mai interesaţi de starea de bine a personalului oferind beneficii de well-being (+15%) sau cafea şi gustări la birou (40%). Munca remote este un avntaj pe care 70% dintre angajatori îl oferă personalului din subordine, în special în cazul angajaţilor care operează baze de date, iar 37% dintre companii merg până în a da libertate angajaţilor în stabilirea programului de muncă, arată cel mai recent sondaj BestJobs.
Datele platformei de recrutare online BestJobs arată că multinaționalele și companiile mari realizează liste de beneficii personalizate în funcție de contextul socio-economic, cerințele și nevoile reale ale angajaților, acestea fiind reevaluate și modificate periodic.
„În2022 a fost o provocare pentru companii să găsească talentele potrivite. Din acest motiv, angajatorii au încercat să adapteze pachetele de beneficii cât mai eficient, atât pentru nevoile candidaților, cât și pentru maximizarea bugetului intern. Spre exemplu, pentru un angajat cu copii mici, pachetul poate cuprinde program flexibil, zile libere suplimentare, asigurare medicală și extinderea acestui beneficiu şi către membrii familiei, acces la evenimente pentru copii, bonusuri și prime de sărbători și chiar bonus pentru grădiniță sau bonă. Tot așa, un alt angajat poate opta pentru abonament la sală, asigurare medicală și contribuție la pensia privată. Practic, candidații pot alege pachetul care se potrivește nevoilor și stilului lor de viață, simțind cu adevărat beneficiile pentru ei”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Plata utilităţilor ar putea deveni regulă

Câtă vreme angajatorii continuă să faciliteze munca de la distanță, oferind angajaților posibilitatea de a accesa de oriunde datele companiei, plata utilităților pentru angajații care lucrează de acasă ar putea lansa un nou trend în materie de pachete extra-salariale. Cu toate acestea, experţii în HR susţin că menţinerea unor beneficii de tip clasic nu este pe punctul de a dispărea.
„Noua legislație va aduce mai multe schimbări în 2023, precum modificarea plafonului neimpozabil pentru beneficii extra-salariale, prevăzută de ordonanța nr. 16/2022. Cu alte cuvinte, pentru anumite tipuri de beneficii, din ianuarie 2023, angajatorii vor fi nevoiți să se încadreze într-un plafon lunar de 33% din salariul de bază al angajaților, neimpozabil. Deși cele mai comune dintre beneficiile primite de angajați, precum tichetele de masă sau tichetele cadou nu se vor raporta la acel plafon, recomandăm ca angajatorii să le păstreze în pachetul acordat sau să evalueze necesitatea lor în funcție de preferințele angajaților”, adaugă Ana Vișian,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here