Home Casa Ce atuuri trebuie să aibă o casă inteligentă? Iată ce urmăresc mai...

Ce atuuri trebuie să aibă o casă inteligentă? Iată ce urmăresc mai nou românii

348
0
SHARE

Casele inteligente, chiar dacă ceva mai scumpe decât modelul de locuinţă clasică, devin mai atractive pentru români în contextul creşterii neaşteptate a costurilor cu energia.

La ce nevoi actuale ar trebui să răspundă totuşi o casă inteligentă? Pentru clienţii care răsfoiesc constant ofertele de pe piaţa imobiliară, răspunsul este simplu: să optimizeze consumul de energie şi să amortizeze destul de repede o parte din investiţie.

Două cerinţe evidente

Integrarea sistemului de încălzire este printre cele mai solicitate soluţii în randul clienţilor, mai ales în ultima perioadă, când preţurile la gaz au crescut considerabil. A doua cea mai frecvent solicitată soluţie este automatizarea sistemului de control al iluminatului, arată un comunicat de presă al companiei PROMELEK XXI.

Potrivit companiei clujene PROMELEK XXI, unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra, controlul centralizat și monitorizarea sistemelor integrate dintr-o clădire inteligentă optimizează consumurile energetice și conduc la economii consistente de energie. Astfel, consumul de energie termică poate fi redus cu un procent cuprins între 14 și 25%, iar consumul de energie electrică poate scădea cu până la 60%.

Mai mult, controlul și monitorizarea corespunzătoare a sistemului de jaluzele a clădirii poate contribui la o reducere de 20-45% a consumului de energie, iar în cazul sistemului de ventilație reducerile de consum se situează între 20-45%.

La baza acestor economii stă un sistem de control de tip BMS (Building Management System), care are rolul de a integra și gestionamajoritatea automatizărilor dintr-o clădire, cum ar fi sistemul HVAC (încălzire, ventilație, aer condiționat), controlul iluminatului sau al sistemului de umbrire și protecție solară, etc.Practic, orice colecție de gadget-uri, sisteme sau aparate care sunt conectate la o singură rețea și care pot funcționa independent și de la distanță înseamnă automatizarea unei clădiri sau case.Este important de reținut că fiecare sistem integrat și gestionat corespunzător joacă un rol important în economia finală de energie“,a declarat Remus Hațegan (foto), Director Executiv PROMELEK XXI.

📷Bethlendi Tamás www.facebook.com/bitsphoto/

Potrivit afirmațiilor sale, Promelek XXI a implementat de-a lungul experienței sale sisteme BMS atât pentru proiecte rezidențiale de case smart, cât și pentru clădiri inteligente complexe de genul office, instituții publice sau clădiri logistice.

70% din clienţi aleg sistemul integrat de încălzire

Reprezentând și una dintre cele mai importante funcții ale unei cădiri inteligente, integrarea sistemului de încălzire este printre cele mai solicitate soluții în rândul clienților, mai ales în ultima perioadă, când prețurile la gaz au crescut considerabil. Potrivit reprezentaților companiei, integrarea unui astfel de sistem generează atât creșterea confortului termic, cât și reducerea consumului de energie cu până la 25%. Un astfel de sistem a fost implementat și în cadrul sediului central Promelek XXI, în urma căruia compania a reușit, să mențină costurile cu încălzirea la nivelul lui 2021 în ciuda faptului că prețurile au crescut semnificativ în 2022.

A doua cea mai frecvent solicitată soluție este automatizarea sistemului de control al iluminatului, care are un potențial de reducere a consumului de energie între 25-60%.

Cererea pentru astfel de soluții continuă să crească, atât datorită faptului că utilizatorii încep să fie mai responsabili în gestionarea eficienței energetice, cât și pe fondul creșterilor prețurilor la energie și gaz. Declanșarea crizei energetice locale a generat o creștere pe segmentulsistemelor de climatizare integrate în BMS și care permit setarea temperaturilor și a regimului de funcționare, independent pe fiecare spațiu în parte.

Sistemele de automatizare sunt încă relativ noi pentru România, spre deosebire de vestul Europei unde nivelul este mult mai ridicat, drept urmare există o tendință de creștere pe plan local. Dezvoltatorii imobiliari de spații office și comerciale sunt mai familiarizați cu variantele de automatizări, au înțeles necesitatea și beneficiile unui astfel de sistem și caută frecvent soluții pentru a reduce consumul de energie. La nivel rezidențial, însă, suntem încă într-o etapă incipientă, cu un potențial major de dezvoltare”, a completat Remus Hațegan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here