Home Companii Încrederea în creșterea economică globală cade sub nivelul lui 2011. În România,...

Încrederea în creșterea economică globală cade sub nivelul lui 2011. În România, percepția este mai moderată

231
0
SHARE

Percepția asupra evoluției economiei globale s-a inversat față de cea înregistrată în ultimii doi ani. Dacă în 2021 și 2022, managerii consultați în cadrul PwC CEO Survey vedeau, în proporție de peste două treimi, o ușoară îmbunătățire a ratei de creștere, sondajul din 2023 arată că 73% dintre aceștia prevăd o scădere a creșterii economice globale.

Pesimismul, la cote ridicate

Datele sondajului reflectă cea mai pesimistă perspectivă din ultimii 12 ani, de când întrebarea a fost adresată pentru prima oară respondenților.

”Ultimii ani au supus întreaga societate unui test de rezistență: pandemie, război, criză energetică, inflație record, dobânzi tot mai mari, astfel că pesimismul exprimat în actualul sondaj nu este surprinzător. Totuși directorii generali din România sunt mai încrezători în evoluția economiei naționale decât în cea a economiei globale, având în vedere că 62% dintre aceștia  estimează încetinirea pe plan local față de 75% care anticipează declinul la nivel global. Deși percepția față de situația macroeconomică s-a înrăutățit, liderii din țara noastră sunt mai optimiști în privința companiilor pe care le conduc, mai mult de jumătate anticipând creșterea afacerilor în următorul an, ceea ce înseamnă că și-au construit strategiile luând în calcul o potențială scădere a economiei”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Creșterea economică pentru România, în 2023, este estimată la 2,6% de Banca Mondială , la 3,1% de Fondul Monetar Internațional (FMI) și la 1,8% de Comisia Europeană care prognozează creșteri mai lente pentru întreaga UE (de 0,3%) sau pentru statele din regiune: Bulgaria (1,1%), Ungaria (0,1%) și Polonia (0,7%).

Conform sondajului, economii dezvoltate precum Franța, Germania și Marea Britanie au așteptări mai pesimiste pentru perspectivele de creștere internă decât ale economiei globale, comparativ cu Statele Unite, Brazilia, India și China.

Șoc de durată

40% dintre executivi cred că organizațiile lor nu vor mai fi viabile economic peste 10 ani dacă se mențin condițiile actuale.

Această tendință a fost punctată în special de respondenții din sectoarele telecomunicații (46%), producție (43%), sănătate (42%) și tehnologie (41%).

Prin comparație, 27% dintre directorii generali din România au această părere despre firmele pe care le conduc, deși prevăd la rândul lor multiple provocări, în următorii 10 ani, pentru profitabilitatea industriilor din care fac parte.

În ceea ce privește perspectiva de creștere a afacerilor în următorul an, procentul directorilor generali foarte încrezători în dezvoltarea afacerilor la nivel global s-a situat la 42%, reprezentând cea mai mare scădere de la criza financiară din 2008-2009.

Dacă în urmă cu un an, riscurile cibernetice și pentru sănătate erau principalele preocupări, în 2023, impactul inflației (40%) și volatilitatea macroeconomică (31%) atât pe termen scurt, cât și în următorii cinci ani, reprezintă cele mai mari îngrijorări.

La rândul lor, directorii din România percep inflația ca fiind principalul risc pentru dezvoltarea afacerilor (48%), urmat de conflictul geopolitic (42%) și volatilitatea macroeconomică (38%).

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here