Rata de crestere economica si a locurilor de munca din Bucuresti, in 2016, a fost de 6,8, respectiv 2,3 procente, conform unei analize Oxford Economics.
Pentru anul in curs, trendul de crestere economica este de asteptat sa atinga nivelul de 5,7%, peste media capitalelor europene. In schimb, cam aceasta pare sa fie limita maxima la care putem spera, in absenta unei strategii de tip smart-city pentru Capitala.
Concluzia amara este trasa de Carmen Adamescu (foto), expert EY Romania. “Bucurestiul ramane un oras al contrastelor. Se bucura de o crestere puternica la nivelul intregii economii, cu un sector puternic al serviciilor si cu costuri accesibile pentru spatiile de birouri.
Toate acestea, coroborate cu un sector public relativ mic si cu un numar scazut de pensionari raportat la populatia activa, poziționeaza Bucurestiul ca o destinatie atractiva pentru antreprenori, specialisti in toate domeniile si investitori.
Cu toate acestea, perspectivele sale de crestere sunt tot mai mult amenintate de rata mica de crestere a populatiei si de capacitatea scazuta de atragere a talentelor din alte zone. Mai mult, Romania este in procedura de infringement pentru calitatea aerului din capitala, in vreme ce TomTom tocmai a clasificat Bucurestiul drept capitala europeana cu cel mai ridicat indice de congestie a traficului, bucurestenii petrecand cu 50% mai mult timp in trafic decat in conditii normale de rulare.
Estimarile FMI sugereaza ca fiecare dolar investit in infrastructura aduce inapoi trei dolari in profitabilitate. Singura modalitate prin care Bucurestiul va putea sa depaseasca lipsurile si sa sustina cresterea in viitor este transformarea infrastructurii de transport pe baza unei strategii eficiente de tip smart city”, atrage atentia expertul Ernst&Young.
Conform prognozei Oxford Economics, ritmul generarii de locuri de munca pe termen mediu va fi temperat de imbatranirea populatiei, cu o rata medie anuala de 0,8% in perioada 2018-2021. Acesta va fi semnificativ mai mic decat media europeana.
In ciuda acestui fapt, cresterea medie anuala a PIB-ului in perioada 2017-2021 este estimata sa ramana deasupra mediei europene, la 2,7%. Serviciile profesionale sunt cele care vor stimula acesta expansiune.