Home Companii Secolul XXI a trecut pe langa Laufer. Manechinul din Guvern a ratat...

Secolul XXI a trecut pe langa Laufer. Manechinul din Guvern a ratat inscrierea Romaniei intr-o gala a antreprenorilor europeni

1646
0
SHARE

Romania a reusit sa strecoare intr-o competitie europeana dedicata IMM-urilor doar doua proiecte: a unei scoli de sudoari din Arad si unul prezentat de o tanara, cu aplicatii in sfera socio-economica, in cadrul sesiunii Ideas for Europe din competitia European Enterprise Promotion Awards – EEPA, a carei faza finala a avut loc in 22-24 noiembrie la Tallin- Estonia.

Prea ocupat sa bifeze  serie de deplasari in Egipt, China, Emiratele Arabe Unite si alte destinatii exotice de pe glob, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antrerenoriat, Ilan Laufer, a omis sa mai organizeze faza nationala de selectie a proiectelor care ar fi putut reprezenta Romania in competitia europeana dedicata startup-urilor in regiune.

Lasati acasa

Gala Premiilor Europene pentru Promovarea Firmelor de la Tallin a avut anul acesta  305 candidaturi nationale, din partea a 32 de tari, unele venind din afara spatiului comunitar.

Dupa cum am mentionat anterior, doua proiecte romanesti au fost incluse in competitie, dar fara sa fi trecut printr-o selectie nationala care sa se bucure si de girul ministerului de resort, condus de Laufer. In rest, antreprenorii romani care puteau face o figura buna sau ar fi putut sa intre in contact cu parteneri din restul Europei au fost lasati acasa.

Chestiunea este pe cale sa nasca un nou scandal politic in jurul guvernului Tudose, un senator PNL cerand explicatii clare privind apatia n care pare  ca s-a scufundat tot personalul din ministerul condus de Laufer.

“Este aberant! Practic, o astfel de competitie, finantata integral de catre Comisia Europeana, nu facea decat sa vina in completarea programului Startup Nation si sunt sigur ca antreprenorii romani ar fi facut o figura frumoasa.

Daca este adevarat ca au neglijat sa organizeze faza de selectie la nivel national, mi se pare o lipsa totala de profesionalism si cred ca primul-ministru ar trebui sa ia masuri. Este inadmisibil ca toate statele din UE sa isi promoveze IMM-urile, iar Romania sa rateze o asemenea sansa, in contextul in care pretinde ca deruleaza un program national in acest sens. Am adresat o interpelare catre ministrul Ilan Laufer si astept explicatii foarte clare in aceasta privinta”, anunta senatorul PNL Romulus Bulacu.

Mr. Muscolo, solutia antiantreprenoriala

Laufer a ajuns in fruntea ministerului pentru Mediul de Afaceri in luna iunie, odata cu inlocuirea cabinetului Grindeanu cu guvernul Tudose, dupa ce a bifat prezenta la varful unor companii de retail si din piata imobiliara. A absolvit Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport, fapt care l-a propulsat si pe coperta unor reviste de tip glossy, dar a fost si consilier personal al Mariei Grapini, fost ministru delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism.

Suspiciunile senatorului Bulacu referitoare la dezinteresul lui Laufer de a-si “afisa muschii” si intr-o competitie antreprenoriala la nivel european si nu doar pe coperta unor reviste par sa se adevereasca, daca este sa ne luam dupa spusele subordonatilor ministrului. “Inca asteptam un raspuns de la directia de specialitate. Nu detinem date despre faza nationala a concursului EEPA, dar din ce stim nu a fost organizata o astfel de competitie“, a explicat un reprezentant al biroului de presa din minister, in urma solicitarii de informatii facute de Local Branding.

Concluzie: Ticalosie si primitivism politic!

Indiferenta cu care Ilan Laufer se raporteaza la functia publica detinuta este socanta si pentru presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Florin Jianu, ex-ministru pentru Mediul de Afaceri.

Prezent la Tallin pentru faza finala de selectie a proiectelor ce isi vor disputa marele premiu in finala de la Haga, din aprilie 2018, Jianu nu a putut decat sa constate absenta oricarui reprezentant din minister sau din Guvernul Romaniei si sa traga, la final, o concluzie amara.

“Daca nu au organizat nici concursul national, inseamna ca antreprenoriatul nu reprezinta un obiectiv pentru actuala guvernare. Sincer, nu inteleg aceasta atitudine. Putea sa prezinte inclusiv programul Startup Nation, care este unul ambitios pentru prezenta Romaniei in regiune.

E rusinos ce ni se intampla in aceste zile, este o combinatie de ticalosie cu primitivism politic, administrativ si managerial, o situatie care trebuie sa dispara cat mai curand pentru ca aceasta tara sa isi dezvolte potentialul ei creativ si sa isi ocupe locul in aceasta lume moderna!”, puncteaza reprezentantul IMM-urilor din Romania.

(Nota: Articolul ramane in curs de actualizare pana cand reprezentantii Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antrerenoriat vor gasi si un “acar Paun” responsabil pentru aceasta situatie).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here