Pana acum, Arabia Saudita acorda vize de intrare in tara doar persoanelor venite in interes de afaceri, muncitorilor straini recrutati de firmele din regat si pelerinilor musulmani care optau pentru traditionalul hajj catre Mecca.
Din 2018 insa, oficialii de la Riad sunt pregatiti sa lanseze vizele turistice, dupa cum a precizat printul Sultan bin Salman, seful Comisiei Nationale pentru Patrimoniu si Turism, intr-un interviu acordat CNN Money.
Mutarea pregatita de guvernul saudit este parte a unui plan de dezvoltare potentialului turistic al tarii, pe zona litoralului de la Marea Rosie, dar si de dezvoltare a unui megalopolis cu un pret estimativ de 500 miliarde dolari care sa se intinda din Arabia SAudita pana in Egipt si Iordania.
Estimarile facute de oficialii de la Riad arata ca Arabia Saudita ar putea atrage un numar de 30 milioane de turisti staini in urmatorii 12 ani, fata de 18 milioane intrati in regat in 2016.
“Arabia Saudita are un potentuial turistic imens gratie climei favorabile, patrimoniului cultural si istoric, a frumusetilor naturale si faunei marine abundente. Insa, ram,ane inconjurata de tari instabile din punct de vedere politic”, apreciaza Nikola Kosutic, senior research manager la Euromonitor.
De altfel, chiar si in prezent, regatul saudit face obiectul unei atentionari de calatorie emisa de Departamentul de Stat al SUA, care face referire la posibile atentate organizate de gruparea terorista ISIS, dar si la posibilitatea unor atacuri aeriene ale rebelilor yemeniti.
Cu toate acestea, printul Sultan bin Salman ramne decis sa deschida larg portile catre turistii straini, sperand ca sa dezvolte si piata domestica de profil cu aceasta ocazie. Anul acesta, de exemplu, peste 1,2 milioane de sauditi au vizitat Dubaiul, o destinatie de top din zona Golfului Persic.