Home Companii Un gigant IT creioneaza un smart city pe 500 de hectare. Proiectul...

Un gigant IT creioneaza un smart city pe 500 de hectare. Proiectul se deruleaza in Toronto

957
0
SHARE

Alphabet, compania mama a gigantului IT Google, va dezvolta un adevarat smart city la marginea orasului Toronto, prin intermediul subsidiarei Sidewalk Labs.

Startup-ul specializat in inovatie urbana tocmai a incheiat un parteneriat cu municipalitatea din Toronto pentru dezvoltarea unei arii de 500 ha intr-un oras al tehnologiilor viitorului. Astfel, zona Waterfront, din metropola canadiana, va deveni un adevarat loc de joaca pentru specialistii din Sidewalks Labs, dupa cum anunta publicatia IB Times.

Startup-ul detinut de Alphabet are de gand sa impinga limitele inovatiei urbane in materie de tehnologii noi mult peste proiectele smart city intalnite in prezent, folosindu-se, ce-i drept, si de lectiile deprinse din esecul unor proiecte majore cum au fost cele ale oraselor-viitorului: Dongtan-China si Songdo-Coreea de Sud.

Sidewalk Labs este condusa de Dan Doctoroff, vicele de la primaria New York in perioada mandatului lui Michael Bloomberg, care are de gand sa imagineze un intreg oras pornit de la nucleul reprezentat de internet.

Astfel, in loc sa introduca noile tehnologii in viata unei comunitati deja existente, Sidewalk Labs are de gand sa puna locuitorii orasului futurist sa isi adapteze stilul de viata la o infrastrutura smart deja creata pntru ei.

Doar ca exemplu, aplicatia smart pentru gasirea unui loc de parcare, Flow, ofera discounturi semnificative pentru cei care folosesc automobilul pentru a face naveta pe distante lungi, in vreme ce soferii care ar fi putut sa recurga la o banal deplasare pe jos ar putea fi penalizati.

Alte aplicatii, precum masurarea constanta a calitatii aerului si temperaturii sau monitorizarea starii de sanatate a locuitorilor orasului futurist, sunt destinate stabilirii unor microclimate adecvate unui trai cat mai sanatos.

Practic, intregul proiect nu vizeaza introducerea unor tehnologii de ultima ora in viata unei metropole care are un ritm propriu, ci vizeaza ridicarea unui oras nou pe baza aplicatiilor inteligente.

Modul inovativ de a gandi orasele viitorului este sustinut si de politica de resurse umane a Sidewalk Labs, care a angajat deopotriva urbanisti si dezvoltatori de aplicatii, iar in locul planurilor secrete trasate in spatele usilor inchise, firma are de gand sa duca proiectul intr-o dezbatere publica in care sa fie implicati deopotriva cetatenii, autoritatile locale si terti din sfera serviciilor.

Primele discutii publice pe acest proiect sunt asteptate sa aiba loc pana in vara anului viitor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here