Home Companii Cursa pentru 1.000 miliarde dolari. Corporatii care ar putea depasi acest plafon

Cursa pentru 1.000 miliarde dolari. Corporatii care ar putea depasi acest plafon

819
0
SHARE

Gigantii IT din SUA, dar si rivalele Alibaba sau Tencent din China par inscrise intr-o cursa de atingere a bornei de 1.000 miliarde dolari ca valoare de piata.

Pentru moment Alphabet (Google) si Apple detin un avantaj cert in aceasta competitie, dar un analist economic american tinde sa priveasca la o alta companie IT cu sanse de a sparge acest plafon, anunta CNN Money.

Microsoft este corporatia pe care Kirk Materne, analist al Evercore ISI, o vede ca fiind favorita la atingerea unei valori de piata de peste 1.000  miliarde USD, pana in 2020, chiar daca in prezent compania este evaluata la 650 miliarde dolari.

Cifrele ultimilor ani demonstreaza ca firma fondata de Bill Gates si Paul Allen a avut un ritm de crestere sustinut si destul de rapid, sustinnd cumva prognoza lui Materne.

Astfel, Microsoft a inregistrat o apreciere de 35% a actiunilor sale in cursul acestui an si de 200%, rapoortat la valoarea de acum 5 ani. Per total, lucrurile par sa stea mai bine decat in ograda rivalilor de la Google (725 mld. USD) si Apple (870 mld.USD).

Asul din maneca Microsoft pare sa fie Azure, programul cloud, care la aceasta ora poate fi concurat doar de AWS, un program similar detinut de Amazon (560 mld. USD), companie controlata de Jeff Bezos.

Expansiunea afacerii lui Bezos in alte industrii (media, comert  etc) ar putea submina, totusi, planurile de crestere ale companiei, in contextul in care concurentii din respectivele domenii ar putea alege din ofertele de programe cloud de la Microsoft sau Google, tocmai pentru a nu finanta ascensiunea unui rival precum Amazon, sustine Kirk Materne in analiza prezetat de el.

In acelasi timp, Facebook, Tencent si Alibaba, companii cu o valoare de piata de aproximativ 500 miliarde dolari, pot provoca surprize, daca in viitorul apropiat vor pune pe piata noi tehnologii sau produse cu raspandire rapida la nivel global.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here