Cel mai nou raport Eurostat demonstreaza ca Romania, in ciuda cresterii economice record raportata in 2016-2017, se confrunta cu o grava problema de redistribuire a veniturilor.
Astfel, Romania are cea mai mare rata de deprivare materiala si sociala din UE (50%), jumatate din populatia tarii fiind afectata de acest fenomen, absolventii de studii superioare nefiind nici ei scutiti e greutatile financiare, arata Ziarul Financiar, care citeaza raportul Eurostat.
Din acest punct de vedere, pana si Bulgaria se prezinta mai bine (48%), in vreme ce Grecia, cu toate greutatile aduse de criza financiara, are o rata de deprivare materiala si sociala de 36%
Luxemburg si tarile nordice se dovedesc a fi statele membre UE cu cele mai reduse cote de degradare a conditiilor mteriale si sociale, iar media din Uniune arata ca acest fenomen este intalnit indeosebi in randul persoanelor cu nivel redus de educatie.
In Romania insa, declinul material si social se regaseste in proportie de 62% in randul celor cu studii primare si de absolventi de invatamant secundar inferior, iar 46 de procente din cei care au terminat invatamantul secundar superior se plang de acelasi lucru. Absolventii cu studii postliceale si universitare sunt afectati in proportie de 15,2% de acelasi fenomen, mai arata raportul Eurostat.
In 2016, doar 16% dintre cetatenii europeni intrau in aceasta categorie, definita de absenta a cinci lucruri din urmatoarea lista: cheltuieli neasteptate, o saptamana de vacanta departe de casa, evitarea datoriilor, o masa care sa includa carne, pui, peste doua zile consecutiv, masina personala, reinoirea mobilei si a garderobei, doua perechi de incaltaminte, cheltuirea saptamanala a unei sume alocata placerilor personale, activitati constante de relaxare, conexiune la internetr sau organizarea unei petreceri cel putin odata pe luna.