Home Companii Avertisment FIC – Romania si-a taiat craca de sub picioare. Adio aderare...

Avertisment FIC – Romania si-a taiat craca de sub picioare. Adio aderare la OCDE!

1057
0
SHARE

Guvernul PSD -ALDE a reusit sa traga tara inapoi intr-un ritm rapid, cultivand sentimentul neincrederii atat in randul investitorilor, cat si printre cetateni.

Avertismentul vine din partea Consiliului Investitorilor Straini (FIC), care atrage atentia si asupra unui alt risc ridicat de moda sinecurilor si nerespectarea principiilor guvernarii corporative in companiile de stat: imposibilitatea tarii de a adera la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Iata si mesajul transmis guvernantilor de reprezentantii celor mai importante companii straine din Romania:

“Observam in ultima perioada o crestere semnificativa a neincrederii in institutiile publice, atat a mediului de afaceri, dar si a cetatenilor, datorita numeroaselor modificari legislative care afecteaza economia si domnia legii in Romania.

Pe agenda politica a autoritatilor se regasesc o serie de decizii care, in opinia noastra, vor duce la slabirea statului de drept si a cadrului normativ necesar unei economii moderne:

1. Parlamentul tocmai a adoptat o lege prin care sunt exceptate majoritatea companiilor de stat de la regulile transparentei si managementului profesionist;


2. Interferenta din ce in ce mai vizibila a politicului in activitatea autoritatilor de reglementare, care ar trebui sa fie independente;


3. Propuneri legislative care pun sub semnul intrebarii separația puterilor in stat si capacitatea sistemului de justitie de a veghea la respectarea legilor.

Sunt astfel incalcate elemente si principii fundamentale pentru o tara moderna, cu o economie competitiva care sa asigure bunastare cetatenilor ei. Aceste decizii luate fara consultare si fara o informare corecta a publicului si a mediului de afaceri vor oferi in continuare argumente suplimentare pentru adancirea neincrederii.

In plus, renuntarea la aplicarea regulilor guvernantei corporative in companiile de stat, va face imposibila aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, obiectiv asumat in capitolul de politica externa al programului de guvernare.

Potentialul pe termen lung al Romaniei, inclusiv de a ajunge una dintre cele mai importante economii ale UE, poate fi atins prin canalizarea energiilor catre un astfel de obiectiv major si prin respectarea principiilor de transparenta, stabilitate si predictibilitate”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here