Home Stiri Experti securitate: Occidentul sa se astepte la mai multe atentate

Experti securitate: Occidentul sa se astepte la mai multe atentate

1260
0
SHARE

2018 nu incepe sub aspicii bune pentru populatia din tarile vizate de teroristii gruparilor ISIS si Al-Qaeda.

Mai multi experti in securitate cred ca anul viitor va fi unul marcat de un numar mai mare de atacuri sangeroase pe masura ce sfera de influenta din Orientul Mijlociu a gruparii Statul Islamic s-a redus simtitor, anunta CNBC.

Anul terorii

Lewis-Sage Passant, fost ofiter al serviciilor britanice de informatii, Adam Deen, director executiv al think tank-ului antitero Quilliam si Anthony Richards, profesor in studierea fenomenului terorist la Universitatea East London, trag aceeasi concluzie amara: in perioada imediat urmatoare va creste numarul atacurilor teroriste care vizeaza tarile occidentale.

Unii dintre expertii mentionati mai sus se asteapta ca numarul victimelor sa fie in scadere, pe masura ce frecventa atacurilor cu arme albe si masini folosite pentru a lovi trecatorii va creste.

Mii de suspecti

Aproximativ 25.000 de luptatori straini racolati de ISIS pentru a lupta in Siria sunt pe punctul de a reveni intarile de bastina, iar un raport Soufan Center emis in luna octombrie arata ca 5.600 dintre acestia au si parasit tara in Oientul Mijlociu.

Aproape 30% dintre acestia provin din state europene, Marea Britanie, Suedia si Danemarca fiind cele mai expuse state la acest fenomen. Pana cum, Interpolul a transmis o lista cu 20.000 de persoane din toata lumea banuite de a fi luptat sub steagul Statului Islamic.

SUA se confrunta cu un numar redus de adepti ISIS care sunt “asteptati” acasa: 129. Dintre acestia, 7 par sa fi luat drumul caminului  natal in octombrie, dar pana in luna august autoritatile americane condamnasera deja 77 de persoane dintr-un lot de 135 de suspecti de terorism.

Al-Qaeda revine

Chiar daca activitatea ISIS in Orientul Mijlociu a fost redusa considerabil, nu inseamna ca nu se gasesc alte grupari extremiste care sa umple acest vid de putere in zonele destabilizate de razboiul civil si activitatea teroristilor din Statul Islamic.

Hamza bin Laden, fiul fostului lider terorist a devenit tot mai activ in ultimul an, iar expertii in securitate se asteapta ca acesta sa joace un rol important in readucerea in scena a gruparii jihadiste.

“Al-Qaeda rama activa si ideologic angjata in lupta impotriva Occidentului”, avertizeaza Mubaraz Ahmed, analist la Institutul Tony Blair pentru Schimbari Globale.

MI5, serviciul intern de informatii al Mari Britanii a anuntat ca tine sub observatie 20.000 de suspecti prin 500 de misiuni in derulare, iar rezultatul a constat in dejucarea a 7 atentate terorite in perioada Ianurie-Octombrie 2017. Cu toate acestea, Regatul Unit nu a fost scutit anul acesta de un val de atacuri sangeroase derulate in mai multe orase ale tarii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here