Home Stiri Proiect energetic ambitios. Olandezii vor o insula artificiala in mijlocul Marii Nordului

Proiect energetic ambitios. Olandezii vor o insula artificiala in mijlocul Marii Nordului

2510
0
SHARE

Olanda este pe punctul de a pune in aplicare un plan de investitii cu bataie lunga in sectorul energetic.

O insula artificiala ar urma sa fie construita in mijlocul Marii Nordului, la o distanta aproximativ egala de tarmurile Danemarcei, Olandei si Angliei, constructia artificiala urmand sa adaposteasca o centrala electrica dedicata celui mai mare parc eolian din lume, relateaza Quartz.

Insul artificiala ar urma sa fie ridicata pe un banc de nisip (Dogger Bank) aflat la 100 km departarea de tarmul britanic, dar cu sansa de a asigura redistribuirea curentului electric generat de eolienele din jurul insulei catre 5 tari din regiune.

Proiectul Dogger Bank ar urma sa fie cel mai  mare parc eolian din lume, iar reprezentantii TenneT, transportatorul national de electricitate din Olanda, confirma ca planurile lor vizeaza perioada 2030-2050, cand parcurile eoliene de pe continent vor intampina opozitia localnicilor, iar cele din apropierea tarmurilor vor fi exploatate in totalitate.

Astfel, proiectul TenneT ar urma sa produca 30GW pe o suprafata de 6.000 kmp (cam de opt ori diomensiunea New Yorkului), energia produsa aici putand fi distribuita catre Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Belgia si Germania.

Necesitatea ridicarii unei insule artificiale in mijlocul Marii Nordului este data de nevoia de a transforma curentul alternativ produs de eoliene in curent continuu, acesta urmand sa fie transportat cu pierderi reduse pana in centralele electrice de pe tarm si apoi reconvertit in curent alternativ pentru uz casnic sau industrial.

Parcul eolian din mijlocul Marii Nordului ar putea fi dat in functiune la finalul anului 2027, dupa cum anticipeaza Rob van der Hage, manager de proiect in cadrul TenneT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here