Home Stiri Regula jocului s-a schimbat. Din 2018, doua tari din Golf aplica TVA

Regula jocului s-a schimbat. Din 2018, doua tari din Golf aplica TVA

1982
0
SHARE

Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au recurs la masuri fiscale mai stricte, incepand cu 01 ianuarie, devenind primele tari din zona Golfului Persic care aplica TVA.

Taxa de 5% vizeaza o serie de produse si servicii printre care se numara alimentele, imbracamintea, electronicele, benzina, serviciile de telefonie, apa si electricitate, dar si cele din turism, informeaza Daily Sabah.

“Revolutia fiscala” din Golf a fost generata de o prabusire a preturilor la petrol, lucru care a generat dezechilibre bugetare puternice in randul economiilor dependente de exportul de energie.

In Arabia Saudita, de exemplu, aplicarea TVA la mai multe produse a venit pe fondul unei scumpiri cu 127% a pretului benzinei la pompa. Cu toate acestea, pretul pentru carburant ramane printre cele mai scazute din lume, benzina crescand de la 0,24 USD/litru la 0,54 USD.

Analistii cred ca aplicarea TVA-ului ar putea aduce un surplus de 21 miliarde dolari in bugetele celor doua tari, suma reprezentand aproximativ 2% din PIB-ul fiecareia.

Cu toate acestea, industrii precum turismul si comertul cu produse de lux ar putea avea de suferit, in conditiile in care preturile ieftine si serviciile hoteliere de inalta clasa au devenit o eticheta pentru vizitatorii din Dubai, spre exemplu.

Decizia de introducere a TVA la anumite produse a fost luata in cadrul Consiliului de Cooperare din Golf, dar Emiratele Aranbe Unite si Arabia Saudita sunt primele state care au aplicat aceasta taxa, celelalte patru tari membre: Bahrain, Kuweit, Oman si Quatar amanand pana la 01 ianuarie implementarea noilor politici fiscale.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here