Home Stiri Analisti Eurasia Group: Crizele politice din 2018 seamana cu dezastrul economic...

Analisti Eurasia Group: Crizele politice din 2018 seamana cu dezastrul economic din 2008

657
0
SHARE

La un deceniu dupa recesiunea economica, lumea pare sa se scufunde intr-un nou soi de criza, de aceasta data una politica, cu implicatii mai profunde decat cea anterioara.

Concluzia apartine analistilor Eurasia Group, care avertizeaza asupra pericolelor reprezentate de razboiul rece dus in mediul online, dar si de erodarea institutiilor publice, informeaza revista Quartz.

Postarile virale din diverse retele social media tind sa reflecte aceste riscuri, unele duse chiar la nivel de miscari sociale sau declaratii publice ale unor personaje politice influente la nivel global.

Astfel, Facebook a scos in evidenta o filmare cu o fata palestiniana palmuind un soldat din Israel, iar Ahd Tamimi (16 ani) a fost imediat ridicata la statutul de Ioana D’Arc a Palestinei.

In tabara cealalta, mai multi oficiali din Israel vor sa faca un exemplu din tanara protestatara si cer inchisoare cu viata pentru Tamimi, lucru care ar putea degenera intr-un nou conflict israelo-palestinian.

In Paris, o alta inregistrare, difuzata pe Snapchat, a aratat o multime furioasa linsand un ofiter de politie venit sa evacueze un club de noapte din suburbia Champigny-sur-Marn.

Terifiantul film a divizat societatea din Hexagon in doua tabere, acestea osciland intre diluarea influentei culturii violentei si instituirea unui stat politienesc. Este o tema care a alimentat discursurile xenofobe ale unor politicieni europeni in ultimii doi ani si al carei efect se vede cel mai bine in Brexit.

Iranul a intrat in noul an cu o serie de revolte de strada, declansate initial de cresterea pretului la alimente, dar care tinteste acum sistemul politico-religios mentinut de aproape 4 decenii in tara.

Pare o replica tarzie a “Primaverii Arabe”, care a aruncat in aer mai multe tari din regiune: Siria, Egipt Libia, cu consecinte deloc fericite pentru unele dintre acestea, iar noul ocupant de la Casa Alba nu ezita sa sustina protestele de strada din Iran prin mai multe postari pe Twitter.

De asemenea, Donald Trump a lasat deoparte la ceasul dintre ani criza rachetelor din Coreea de Nord si dedesubturile scandalului care leaga unii apropiati de-ai sai de cercurile de putere din Rusia si si-a indreptat atentia catre Pakistan.

Presedintele american a reprosat oficialilor de la Islamabad ca au beneficiat de investitii de 33 miliarde dolari in ultimul deceniu si jumatate si nu au returnat decat “minciuni si inselatorii, luand liderii americani de prosti”.

Postarea lui Trump a declansat o reactie rapida la Islamabad, unde primul ministru a convocat o celula de criza cu consultantii militari si ministrul Afacerilor Externe.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here