Home Companii Afaceri in Germania. Intarzierile la plata sunt inca un lucru frecvent –...

Afaceri in Germania. Intarzierile la plata sunt inca un lucru frecvent – studiu Coface

1653
0
SHARE

In ciuda unei situatii economice robuste a Germaniei, 78% dintre companii se plang inca de persistenta fenomenului de intarziere a platilor, arata un studiu recent al Coface.

Cu toate acestea, potentialele riscuri legate de lichiditati din cauza unor creante restante foarte mari sunt reduse si in scadere fata de cele observate in 2016, iar experienta de plata a companiilor orientate catre export s-a imbunatatit fata de anul trecut.

Fenomen persistent

Al doilea studiu Coface privind experienta de plata a companiilor din Germania a aratat ca, in ciuda poziției solide a economiei germane si scaderii numarului de insolvente corporative, intarzierile platilor sunt inca un lucru obisnuit. Totusi, ele devin mai putin frecvente cand sunt comparate cu rezultatele din 2016.

Prin comparatie la nivel internațional, aceste intarzieri sunt in general mai scurte in Germania. Ca o consecinta a mediului global mai bun, experienta de plata a companiilor orientate catre export s-a imbunatatit. Aceste tendinte – de economie interna robusta si mediu extern mai sanatos – ar putea imbunatati si mai mult comportamentul de plata in 2018.

Pentru 77,6% dintre companiile analizate, intarzierile la plata reprezintă o situatie frecventa, dar acest lucru constituie o imbunatatire comparativ cu cele 83,7% raportate in 2016.

Acest aspect se datoreaza mediului de afaceri favorabil din Germania si unei stari generale de sanatate buna a companiilor germane. Intarzierile la plata raman pronuntate in randul companiilor care sunt dependente mai ales de activitatea de export unde peste 87% inregistreaza intarzieri la plata (2016: 90%), comparativ cu 75,9% (2016: 82,8%) pentru companiile care se concentreaza pe piata germana.

Intarzierile medii la plata raman stabile: 41,4 zile, la fel ca in 2016. Pentru mai mult de trei sferturi dintre companiile germane, durata maxima a intarzierilor la plata este de 60 zile, ca in 2016.

Intarzierile la plata de peste 150 zile se ridica la 1,7% dintre companiile care se concentreaza pe piata interna din Germania (2016: 1,9%) si la 2,9% dintre companiile orientate catre export (deși acesta este semnificativ mai redus decat procentul de 7% raportat in studiul anterior).

Procentul companiilor germane cu restante mari (de peste 6 luni) care reprezinta cel putin 2% din cifra lor de afaceri anuala a scazut semnificativ la 8,7% (2016: 13,4%). Totusi, pentru companiile orientate catre export din Germania, imaginea este mai puțin pozitiva, circa 12% (2016: 20%) dintre companii suferind din cauza unor restante mari.

Brexit fara urmari

In sondajul platilor din acest an, Coface a adaugat si intrebari legate de potentialul impact al Brexit asupra creantelor restante. Feedbackul a fost foarte clar, intrucat aproape 87% dintre companiile chestionate nu prevad niciun impact din partea Brexit si doar 3,3% se asteapta la o crestere a creantelor restante. Companiile orientate catre export previzioneaza un impact negativ usor mai mare din partea Brexit (8%), deși majoritatea (peste 84%) nu se asteapta la niciun impact.

Dintr-o perspectiva sectoriala, companiile germane din sectorul auto sunt cele mai preocupate in legatura cu o posibila crestere a creantelor restante din cauza Brexit, dar cu un procent relativ mic de 14,3%. Producatorii de bunuri de investitii in Inginerie Mecanica (8,5%) si in Industria Mecanica/ Precizie (5,9%) sunt de asemenea usor mai precauti in legatura cu asteptarile lor.

Sectoare afectate

Unele sectoare sufera din cauza unor intarzieri mai mari ale platilor, care sunt in mod semnificativ peste medie. Acestea includ in special industria Textila/ Piele/ Imbracaminte unde valoare medie ipotetica a intarzierilor la plata este de 54,5 zile, urmată de Lemn/ Mobila, cu 53,8 zile.

Cele mai mici intarzieri la plata sunt in industriile Mecanica/ Precizie (25,0 zile), Auto (31,9 zile) si sectoarele Produse Chimice/ Combustibili/ Minerale (33,1 zile).

Nu se  observa niciun fel de riscuri de lichiditate in randul companiilor din sectorul Hartie/ Ambalaje. In mod similar, companiile din sectoarele Produse Chimice/ Combustibili/ Minerale, Comert en-gros si Metale sunt printre cele mai relaxate in evaluarile lor,  intrucat cifrele referitoare la platile restante mari sunt in mod clar sub medie.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here