Home Companii TurkStream atinge tarmul turcesc in primavara. Grecia si Bulgaria, puncte de redistribuire...

TurkStream atinge tarmul turcesc in primavara. Grecia si Bulgaria, puncte de redistribuire catre UE

984
0
SHARE

Primul tronson al gazoductului TurkStream va atinge tarmul Turciei in luna mai a acestui an, legatura urmand sa deserveasca consumatorii interni.

Pana in 2019 ar urma sa fie instalat si al doilea tronson al gazoductului care leaga Rusia de Turcia pe sub Marea Neagra, acesta urmand sa asigure distributia gazelor catre sudul si sud-estul Europei, anunta Daily Sabah.

Partile implicate in proiectul TurkStream folosesc cel mai mare vas lansator de conducte submarine, Pioneering Spirit, pentru a avansa cat mai repede, dupa ce legatura dintre Rusia si Turcia, anuntata inca din decembrie 2014, a intampinat o serie de obstacole de ordin politic si economic, a precizat purtatorul de cuvant al consortiului TurkStream,  Sander van Rootselaar.

Nava este capabila sa lanseze 4 km de conducte in fiecare zi, chiar si in conditii meteo dificile, iar in unele momente a reusit sa depuna pe fundul marii si cate 5 km de conducte/zi.

Conform datelor prezentate de van Rootselaar, in 2019, Rusia va fi capabila sa livreze anual 31,5 miliarde mc de gaz natural prin intermediul gazoductului, cantitatea echivalnd cu productia de energie a 126.000 turbine eoliene si a 39 de centrale nucleare.

Aceasta ar putea asigura consumul anual a 15 milioane de locuinte din Turcia si UE. La extinderea gazoductului catre UE pe portiunea terestra a acestuia vor lucra companiile Botas si Gazprom, Grecia si Bulgaria fiind tarile candidate pentru constructia terminalului care sa deserveasca sudul si sud-estul Europei.

In primele 11 luni ale anului trecut, cererea de gaze naturale a crescut cu 20,4%, in vreme ce in zona europeana Ungaria, Serbia, Grecia si Bulgaria au raportat cresteri ale consumului de 7 pana la 26 de procente.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here