Home Companii Echilibrul energie verde/energie traditionala ajunge in UE inaintea SUA – studiu EY

Echilibrul energie verde/energie traditionala ajunge in UE inaintea SUA – studiu EY

670
0
SHARE

Consumul de energie din surse traditionale si cel de energie regenerabila va atinge punctul de echilibru in UE in 2022, conform unei estimari date de analistii EY Romania.

Din acest punct de vedere, Europa va avea un avans de doua decenii in fata Statelor Unite, considera analistii EY, care vad in atitudinea consumatorilor si in noile tehnologii de distributie si stocare a energiei din surse regenerabile doua motoare capabile sa creasca avansul Europei fata de alte piete de energie.

Ne vom produce singuri energia

Cercetarea analizeaza rata de adoptie asteptata si impactul acesteia asupra cererii si al costurilor energetice in randul a 10 producatori si distribuitori importanti de energie din Europa, Oceania si SUA. Iar pentru prima data s-a calculat debutul a trei momente critice pentru sectorul energetic:

  1. Momentul in care auto-generarea de energie devine accesibila pentru toata lumea;
  2. Momentul in care vehiculele electrice devin o optiune mainstream de mobilitate;
  3. Momentul in care furnizarea de energie prin retele devine mai scumpa pentru consumatori decat cea pe care acestia si-ar produce-o singuri.

Maturizarea tehnologiilor de productie de energie regenerabila, scaderea abrupta a costurilor stocarii energiei in baterii si optiunile mai clare de alegere pentru consumatorul final indica de multa vreme emergenta unui sistem energetic radical nou.

In vreme ce tendintele si momentele difera intre piete si geografii, studiul arata clar ca numaratoarea inversa pana la debutul unui nou viitor energetic se accelereaza mai puternic decat se asteptau multi.”, remarca Valeriu Binig, Partener EY Romania.

Umar la umar, alaturi de Europa va sta si Oceania, care este de asteptat a atinga un punct de paritate intre cele doua tipuri de consum energetic in 2021, iar explicatia fenomenului ii gaseste logica in necesitatea generarii si distribuirii energiei din surse regenerabile pe distante reduse.

De altfel, studiul arata ca aparitia mai multor retele electice de distributie mai economice va afecta utilitatile si preferintele consumatorilor americani cu un ritm mai lent decat pe alte piete. Acest fapt se datoreaza costului scazut de generare de energie, ca rezultat al cresterii generarii de energie regenerabila la scara de utilitate, al mentinerii unui pret scazut al gazului natural, nivelurilor mici de impozitare din energie si al costurilor scazute de mentenanta a retelelor energetice.

Pana in 2050, in Europa si Oceania energiile regenerabile vor reprezenta 50%, respectiv 49% din cererea de energie. In SUA – unde politicile privind energiile regenerabile sunt in plina evolutie si difera de la o regiune la alta – gradul de absorbtie variaza de la 18% in nord-est, pana la 49% pe Coasta de Vest.

Al treilea moment esential de transformare – atunci cand costul de furnizare a energiei depaseste costul energiei auto-generate si stocate – este asteptat sa devina realitate in regiunea de nord-est a SUA pana in 2039, inainte de Europa si Oceania (pentru ambele fiind proiectat anul 2040). Acest moment va marca scaderea abrupta a costurilor de productie si de stocare a energiei regenerabile, evolutia comportamentului consumatorilor din diverse pietesşi emergenta “prosumatorilor” – consumatori care isi genereaza şi furnizeaza singuri energia.

Insa, rezultatele studiului indica si faptul ca venituri anuale de 67 de miliarde USD ale companiilor traditionale de utiliatți vor risca sa scada pana in 2050, datorita distributiei de energie solara generata in regiune.

Romania, in asteptare

Companiile energetice din Romania mai au, totusi, de asteptat pana la obtinerea rezultatelor asteptate. “In Romania se asteapta o clarificare a sistemului de integrare a capacitatilor de productie din surse regenerabile ale posibililor “prosumeri”. Pe fondul nemultumirii investitorilor in capacitati mari, care vad ca investitiile lor nu se recupereaza in ritmul propus in legislatia primara, pe fondul nemultumirii operatorilor de distributie, care ar trebui sa investeasca in contoare inteligente si in toata logistica de contractare si achizitie a electricitatii generate, pe fondul cadrului fiscal ce nu permite ca o persoana fizica sa factureze un agent economic, un document de discutie propune achizitia energiei electrice produse in capacitate “personala” sub 300 kW la pretul la care distribuitorii achizitioneaza energie pentru acoperirea pierderilor in retea, fara obligatia asumarii penalitatilor pentru dezechilibrele generate.

Linia de separatie pana la statutul de ajutor de stat este foarte subtire. Asistam la eforturi ale companiilor de utilitati din Romania de a deveni agile si de a implementa solutii de tip smart, de a oferi clientilor palete largi de servicii pe langa marfa numita electricitate, uneori si gaz. Mai trebuie rabdare pana cand acest efort de transformare va aduce profituri clare. Este însa singura optiune in contextul european si mondial,” concluzionează Valeriu Binig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here