Home Stiri Economia Turciei se redreseaza rapid, dar ramane dependenta de factori externi

Economia Turciei se redreseaza rapid, dar ramane dependenta de factori externi

857
0
SHARE

Turcia a reusit sa treaca rapid peste socul tentativei de lovitura de stat si de efectul inghetului diplomatic cu Rusia, iar economia interna are un avans remarcabil de peste 7% in primele 3 trimestre ale anului trecut

Cu toate acestea, vulnerabilitatile externe ale Turciei sunt in stare sa alimenteze un sentiment de neincredere in randul investitorilor, raporteaza Coface.

Peste asteptari

Datele oficiale arata o crestere economica a Turciei de 7,4% in primele 9 luni ale anului trecut, iar aceasta performanta a depasit asteptarile analistilor.

Cresterea a fost determinata in principal de sprijinul guvernamental, investitii mai mari, cresterea exporturilor si redresarea consumului privat.

Unul dintre cele mai mari impulsuri pentru economie a fost cresterea dimensiunii Fondului de Garantare a Creditelor (FGC cu care guvernul sprijină societățile mici și mijlocii) la aproape 64 MLD USD (250 MLD Lire). FGC face efectiv din Stat un „garant” pentru cererile de credite.

De asemenea, investitile au crescut cu 7,9% in primele noua luni ale lui 2017, comparativ cu 2,7% in aceeasi perioada a anului anterior. Investitiile globale au fost impulsionate de un salt de 12% al investitiilor in constructii in cel de-al treilea trimestru si, cel mai important, de o crestere de 15,3% a investitiilor in masini si echipamente (un indicator principal al capacitatii de productie in crestere).

Consumul privat a avut o crestere solida, in special in cazul bunurilor durabile. Acest lucru reflecta impactul pozitiv pe care reducerile generale de taxe pentru produse, cum ar fi produse electrocasnice si mobila, le-au avut asupra economiei.

Exporturile de bunuri si servicii, care au crescut cu 13% in primele trei trimestre ale lui 2017 fata de anul precedent, au sprijinit de asemenea puternic economia. Contributia comertului la cresterea PIB s-a situat la 1,4 puncte procentuale in primele trei trimestre. Redresarea din Europa continua sa stimuleze performanta exportului Turciei. Productia a mers bine, cu o accelerare a activitatilor de fabricatie si constructie, la fel si sectorul serviciilor.

In acest mediu pozitiv, cresterea consumului privat este de asteptat sa fie sprijinita in prima jumatate a lui 2018. In plus, viitoarele alegeri prezidențiale si parlamentare din 2019 pot incuraja guvernul turc sa introduca noi masuri catre sfarsitul lui 2018, pentru a crea un climat economic favorabil actualei Puteri inaintea alegerilor.

Vulnerabilitati evidente

Cu toate acestea, lipsa structurala de economii a Turciei va continua sa reprezinte cea mai mare amenintare pentru economia nationala. Programul FGC al guvernului a incurajat bancile sa imprumute si a impins astfel raportul imprumuturi-depozite din sectorul bancar pana la 125%, in a doua jumatate a lui 2017.

Pe langa afectarea riscurilor bancare, aceasta situatie accentueaza de asemenea provocarile legate de cursurile de schimb valutar, facand Turcia mai vulnerabila la volatilitatea monedei si afectand negativ sentimentul investitorilor.

Ratele dobanzilor in crestere pentru imprumuturile bancare reprezinta un risc important pentru dinamica investitiilor. Nivelurile ridicate ale ratelor dobanzii pe care tara le-a atins ar putea sa impiedice administrarea fluxului de numerar in sectorul corporativ si sa afecteze negativ entuziasmul companiilor pentru noi investitii.

In acest context economic, este posibil ca inflatia sa continue sa creasca din cauza slabirii lirei turcesti in raport cu Dolarul American si cu Euro. Deprecierea Lirei fata de aceste doua monede poate sa puna o presiune in crestere asupra inflatiei, atat in ceea ce priveste preturile de consum, cat si cele de productie.

Preturile mai mari si cresterile de taxe cuplate cu o Lira mai slaba ar putea de asemenea sa influenteze consumul privat, scazand puterea de cumparare, se arata in studiul Coface.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here