O dezbatere publica pe tema solutiilor de consolidare a cladirilor cu risc seismic din capitala va avea loc joi, 8 februarie, la Casa Universitarilor, incepand cu ora 18. Initiativa apartine consilierilor generali USR, care doresc astfel sa atraga atentia asupra pericolului reprezentat de cele 2509 cladiri expertizate care necesita atentie in caz de cutremur.
Dintre acestea 343 sunt incadrate in clasa I de risc seismic si 172 dintre ele sunt declarate pericol public, informeaza USR Bucuresti. Capitala face parte din cea mai activa zona seismogena a Romaniei, iar intre 2001 si 2016, doar 26 de cladiri au fost reabilitate, o rata de 1,7 cladiri/an.
Finantarea, evacuarea si relocarea locuitorilor, gestionarea procesului de reabilitare si executare a lucrarilor sunt variabilele unui labirint al amanarii, reclama consilierii generali USR, exasperati de lipsa de viziune a autoritatilor.
Discutiile vor fi conduse de Roxana Wring, consilier general, Cristian Ghinea, deputat USR, Raluca Munteanu, arhitect si editor Bucuresti, Orasul vulnerabil, Mihai Sercaianu, inginer, membru al echipei Make Better, ALERT si Matei Sumbasacu, inginer si fondator Re:Rise – Asociatia pentru Reducerea Riscului Seismic.