Home Stiri Modelele smart city din strainatate nu sunt valabile pentru Romania – expert

Modelele smart city din strainatate nu sunt valabile pentru Romania – expert

1363
0
SHARE

Urbanistii si dezvoltatorii romani trebuie sa gaseasca propriile solutii la provocarea oraselor inteligente. Sabina Leopa, director de proiecte Urbasofia, a explicat de ce modelele smart city-urilor din afara tarii nu sunt potrivite.

“Am fost intrebata daca ar fi mai bine sa urmam modele de orase inteligente din afara. Este o chestiune extrem de negativa de abordare a modelelor din afara, de imprumut a modelelor din afara. Suntem o tara care are un specific, mai ales in ceea ce priveste bio-economia. Intr-adevar, sunt 80% din cetatenii de pe acest Pamant care traiesc in centre urbane, dar noi avem 45% populatie rurala si avem 25% ocupare in agricultura, ceea ce conduce, bineinteles, la o productivitate destul de scazuta din multe puncte de vedere”, a precizat aceasta, in cadrul conferintei de lansare a agregatorului de retele si proiecte, Smart Innovative Learning Hub.

In acelasi timp, Romania pare sa bata pasul pe loc in ceea ce priveste procesul de cercetare in domeniu, iar acest lucru adanceste prapastia dintre tara noastra si alte state mai dezvoltate din UE. “Fara o cercetare la nivel european pierdem foarte mult si Europa celor doua viteze ne ameninta cu o largire a distantei intre Europa de Vest si noi.

Faptul ca noi avem acces in momentul de fata la foarte multe programe de finantare, la o prima vedere acelasi acces si aceleasi reguli ca restul Europei, ar trebui sa insemne mult pentru partea de cercetare. Dar cercetarea trebuie sa fie aplicata”, a mai spus Sabina Leopa.

Smart Innovative Learning Hub ar urma sa atraga fonduri pentru proiecte din domeniile bio-economie, bio si eco-agricultura, tehnologiile bio, industria alimentara, combaterea riscurilor climatice, buna guvernanta colaborativa si managementul inovarii.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here